Thuis Onbezorgd Mobiel

HOUTEN In Houten gaat een bijzondere proef van start: project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Een breed programma ter ondersteuning van senioren die thuis willen blijven wonen. In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ en PostNL bundelen de krachten en bieden nu een oplossing met project TOM. Een totaalpakket aan ondersteuning om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.

DOEN WAT WERKT Veel ouderen hechten aan hun vrijheid en willen graag zelfstandig blijven wonen. Maar niet iedereen heeft naasten die mantelzorg kunnen geven en het aanbod aan ondersteuningsprogramma's is versnipperd. Project TOM biedt een totaalpakket aan ondersteuning en maatregelen waarvan bewezen is dat ze werken. Er wordt samengewerkt met vertrouwde lokale professionals, zoals fysiotherapeuten en diëtisten van de Medische Centra in Houten. De proef in Houten wordt ondersteund door Zorg in Houten, welzijnsorganisatie 'van Houten&co' en de gemeente Houten. Met deze samenwerking wordt valpreventie op de kaart gezet en onderdeel van de ouderenzorg in Houten.

DE JUISTE MAATREGELEN De deelnemers volgen niet alleen een beweegprogramma, maar krijgen ook persoonlijk voedingsadvies en een bewegingsmonitor van Philips, een apparaatje dat de bewegingen bijhoudt en analyseert. Deze interventies zorgen ervoor dat preventieve maatregelen kunnen worden genomen waar nodig. Om de kans op vallen te verkleinen, werken de deelnemers twee keer per week op hun eigen niveau met een fysiotherapeut aan spierkracht, balans en coördinatie en krijgen ze voorlichting. Dit is het beweegprogramma In Balans van VeiligheidNL. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deelnemers die dit programma volgen 61% minder kans lopen om te vallen. Maar ook voeding is van belang als het gaat om valpreventie. Voor kwetsbare ouderen is het lastiger om dagelijks alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor hun algehele conditie achteruit gaat. Daarom worden alle deelnemers gescreend op ondervoeding en wie dat nodig heeft krijgt een persoonlijk voedingsadvies en een voedingssupplement van Nutricia.

LUISTEREND OOR Persoonlijke aandacht is een essentieel element binnen project TOM. Er is een nieuwe rol voor de bezorger van PostNL. De bezorger heeft binnen dit project persoonlijk contact met de ouderen en biedt ondersteuning in het gebruik van de bewegingsmonitor. Bovendien bellen de ZorgConsulenten van ONVZ Zorgverzekeraar regelmatig met de ouderen om te horen hoe het gaat. Zij bieden een luisterend oor en de deelnemers kunnen bij hen terecht met vragen. Omdat veel zelfstandig wonende 65-plussers wat extra hulp kunnen gebruiken, biedt project TOM ook de hulp van vrijwilligers aan. Zij kunnen de deelnemers ondersteunen waar nodig.

INSCHRIJVEN VOOR PROJECT TOM Houten is de derde proefregio waar project TOM van start gaat. Deelname is kosteloos. Er is ruimte voor maximaal zestig deelnemers. Geïnteresseerden uit Houten kunnen zich tot en met 31 december 2017 aanmelden via de website www.projecttom.nl. Wie meer wil weten, is van harte welkom op de informatiebijeenkomst: donderdag 7 december 2017 van 15.00 tot 16.30 uur bij ONVZ (De Molen 66, Houten). In de loop van 2018 gaat, verspreid over Nederland, nog één proefregio met project TOM aan de slag.