• Wie niet weg is wordt gezien, Klezmer Society

    Geert de Jong
  • Wie niet weg is wordt gezien, Klezmer Society

    Geert@CheeseWorks.nl
  • Wie niet weg is wordt gezien, Klezmer Society

    Geert@CheeseWorks.nl

Theater Na de Dam op 4 mei

HOUTEN Aan de Slinger en het 4 en 5 mei Comité Houten slaan dit jaar weer de handen ineen voor een voorstelling op 4 mei. Op 4 mei om 21.00 uur speelt Bert Vos met The Klezmer Society (voorheen Shtetl Band Amsterdam) de muziekvoorstelling 'Wie niet weg is wordt gezien' in de Theaterzaal. Een muziek- en vertelvoorstelling op basis van het oorlogsverhaal van de Joodse familie van Bert Vos. De voorstelling vindt plaats onder de vlag van 'Theater Na de Dam'. Tijdens Theater Na de Dam starten in heel Nederland, na afloop van de Nationale Herdenking, om 21.00 uur meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

VOORSTELLING 'WIE NIET WEG IS WORDT GEZIEN' In de grote zaal van Aan de Slinger speelt Bert Vos met The Klezmer Society (voorheen Shtetl Band Amsterdam) de muziekvoorstelling 'Wie niet weg is wordt gezien'. Berts moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos, schreef dit waargebeurde verhaal. Bert vertelt samen met de musici het oorlogsverhaal van zijn Joodse familie. En zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

De voorstelling is niet alleen een persoonlijk oorlogsverhaal, het gaat ook over het hier en nu. Hoe makkelijk is het om anderen zwart te maken? Wat gebeurt er als bevolkingsgroepen permanent negatief in het nieuws komen? Geloof jij alles wat je leest? 

'Wie niet weg is wordt gezien' is een muziek- en vertelvoorstelling, geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Met veel mooie en vrolijke muziek, waardoor het verhaal een stuk lichter aanvoelt. Speciaal voor deze voorstelling is een aantal prachtige nieuwe klezmercomposities geschreven.

Kaarten à € 10,- en meer informatie: www.aandeslinger.nl

SAMENWERKING AAN DE SLINGER EN 4 EN 5 MEI COMITÉ HOUTEN Elsbeth Aartse van het 4 en 5 mei Comité: "We hebben in Houten op 4 mei een breed herdenkingsprogramma. De sfeer na afloop van de Nationale Herdenking op Het Plein is bijzonder, mensen gaan stil naar huis of blijven juist nog op het Plein omdat ze zich niet los willen maken van het moment. Voor de mensen die na afloop van de Nationale Herdenking behoefte hebben aan extra verdieping, is er de voorstelling in het theater. Daarnaast is er dit jaar op 4 mei ook een herdenkingsconcert in de RK-kerk, door projectkoor Adveniat Musica. Dit is een eigen initiatief van dirigent Rienk Bakker. Maar het geeft voor ons comité aan dat de behoefte aan verdieping steeds groter wordt."

Cherany Emck, programmeur bij Aan de Slinger: "Vorig zijn we in de Kleine Zaal gestart met Theater Na de Dam. Het was vrijwel uitverkocht en we kregen veel goede reacties na afloop. Mensen vinden het fijn om na de lokale herdenking of na het kijken van de landelijke herdenking op televisie een voorstelling te bezoeken voor extra bezinning. We werken in Houten nu aan wat hopelijk een nieuwe traditie wordt. Dit jaar zetten we de stap naar de Theaterzaal met de voorstelling van Bert Vos en The Klezmer Society."

THEATER NA DE DAM Op de avond van de Nationale Herdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich om 21.00 uur in om deze dag van extra betekenis te voorzien. In 2019 vindt de tiende editie van Theater Na de Dam plaats en spelen er gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Zij maakten zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken.

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren '60 bestaand gebruik om na de Nationale Herdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.