• Gerard Dorrestijn plukt kersen

    John van Amerongen

Tevreden over kersenoogst: "niet vernield door het weer"

'T GOY Het bord staat er nog. "Kersen uit eigen gaard" en een grote pijl. Dan fiets ik het pad af in de richting van de pijl naar de kersenboomgaard gelegen in 't Goy aan de Beusichemseweg 32. De boomgaard waar ook 'Loeren bij de Boeren' heeft plaatsgevonden. In de boomgaard  tref ik zo tegen het einde van het kersenseizoen Gerard Dorrestijn en ook boer Wim Vernooij. "Ik vind het mooi. De kers is een mooie vrucht, veel mooier dan een appel en een peer", zo zegt Gerard. Hij is tevreden over de oogst dit jaar.

John van Amerongen

Gerard zegt al heel wat jaren in de kersen te zitten. Dat begon voor hem als schooljongen toen hij kersen ging plukken. "De buren hadden kersen." Gerard komt uit 't Goy. In 't Goy en omgeving kun je veel kersenboomgaarden vinden. "En vroeger nog veel meer", zo zegt Wim Vernooij, de eigenaar van de boomgaard. "Iedere zichzelf respecterende boer had een kersenboomgaard." In de loop der jaren zijn er heel wat verdwenen. Deze boomgaard is ook bewust in stand gehouden om zijn belevingswaarde. Nu zie je soms dat bestaande boomgaarden niet bewerkt worden.

PACHTEN "Eind mei begin je met de spreeuwen er uit te houden", Gerard. "Zo gauw de kersen kleuren", moet je aan de gang", zegt Wim. Drie weken voordat je kunt oogsten dan moet dat allemaal wel een beetje gereed zijn, zo legt Gerard uit. Hij pacht van boer Vernooij nu zo'n jaar of zestien de oude hoogstamboomgaard. Daarvoor pachte hij een boomgaard in Houten waar nu wijk De Bouw ligt. Vroeger groeiden in deze boomgaard in 't Goy vier soorten kersen. Door het bijplanten van andere soorten zijn het er nu wel tien. Van oudsher groeien hier in ieder geval 'Duitsers', 'wijn-'en 'mei-kersen'. Hij werkt in het seizoen in de boomgaard. Hij werkt in het fruit bij de post en in het melkvee en neemt daar vrij van om de boomgaard in te gaan. "Zeker in het seizoen maak je lange dagen. " Het kersenseizoen loopt ruwweg van half juni tot begin augustus. Boer Vernooij verwacht dat kersen telen in deze vorm zal niet zal blijven voortbestaan. Gerard: "Je moet er naar leven." Bomen in de netten en alleen plukken is niks voor hem, zo vertelt Gerard. "De hoogstamboomgaard is mooi. De plek is mooi. Het is gewoon leuk en een leuke landelijke omgeving. De aanloop is altijd leuk. Economisch is het marginaal werk. Een behoorlijke omzet en behoorlijke kosten. Als je alle uren gaat tellen. Het blijft voor mij toch een hobby." Hij heeft ook weer genoten van het festival Loeren bij de Boeren. 

OOGST De oogst verliep voorspoedig dit jaar, zo vertelt Gerard. "Ze zaten helemaal vol", zo zegt Wim. "Ze zijn hier niet vernield door het weer", zo zegt Gerard. Elders in de regio was dat wel het geval. "Vorig jaar hadden we meer regen. Dat nu niet. Als het lang nat blijft dat is gevaarlijk." De meeste kersen verkoopt Gerard aan particulieren, maar ook markt kooplui kopen kersen bij hem. "Dat is wel de bedoeling." Hij verkoopt ook wel aan andere boomgaarden. Voor een goede verkoop is mooi weer, vooral in de weekenden wel van belang. Dan gaan mensen fietsen en komen ze langs in de boomgaard. Gerard verkoopt sinds een jaar of drie ook kersensap. "Een idee om wat je over had te verwerken. Het is puur sap zonder toevoegingen."