• Wim Meissner, achter het Bätzorgel

    Meissner

Tentoonstelling 'Muziek in de kerk'

SCHALKWIJK Zondag 4 november start rond 11.00 uur voor de vijfde keer de inmiddels traditionele najaarstentoonstelling in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk. Op dat moment zal Yvonne Stens (dirigent van het gemengde koor) met behulp van zoveel mogelijk vocalisten, op een bijzondere muzikale manier de tentoonstelling openen.

De kerk is elke zondagmiddag in november open van 13.00 tot 16.00 uur. In het gevarieerde programma met lezingen en workshops komen allerlei aspecten van muziek aan bod. Daarnaast zijn er door diverse dorpsgenoten allerlei 'muzikale attributen' beschikbaar gesteld. Het bekijken waard. Voor de eerste zondagmiddag op 4 november is er direct een mooi programma samengesteld. Na de muzikale opening verzorgt Yvonne Stens een workshop over meerstemmigheid en de verschillende stemmen zoals sopraan, alt, bariton, bas. Vanzelfsprekend wordt er dan gezongen.

Naast dat er allerlei muzikale attributen te bewonderen zijn, verzorgt om 14.15 uur vocaal ensemble The Gents een concert: To Mary. Zij brengt een mooi programma met liederen uit een veelkleurige traditie. Voor inwoners uit Schalkwijk en Tull en 't Waal is dit concert gratis.

Tijdens de tweede zondagmiddag op 11 november vertelt geestelijk verzorger in het Antonius ziekenhuis en dorpsgenoot Antoine de Haan over de diepe spirituele functie van muziek. Hij ondersteunt zijn verhaal met muziekfragmenten uit andere religieuze culturen, van vroeger en nu. De derde zondagmiddag op 18 november heeft weer een heel andere invulling. Dan staat het mooie Bätzorgel centraal. Organist Wim Meissner uit Bennekom neemt u mee in de geschiedenis van het orgel. Ook zal hij de mogelijkheden van dit orgel demonstreren.

Tenslotte zorgt op de laatste zondag, 25 november, Muziekvereniging Caecilia voor een bijzondere afsluiting van de tentoonstellingsmaand. Marjolein Kool, voorzitter van de vereniging, vertelt veel interessants over Caecilia. Want waar komt deze naam eigenlijk vandaan? En welke instrumenten zijn er te horen? Ze toont foto's en het geheel wordt muzikaal ondersteund door het orkest van Caecilia. Nadat de slagwerkers de bezoekers welkom hebben geheten bij de entree van de kerk, verzorgt André Vulperhorst een workshop en is er een optreden door het jeugdorkest MiCeciel.

In dit kerkgebouw organiseert men voor het vijfde jaar op rij een aansprekende tentoonstelling. Met een dergelijk evenement komen mensen met elkaar in contact en beleven ze samen wat leuks en bijzonders. Er ontstaan gesprekken en ontmoetingen. Elke keer combineert men het bekijken van interessante dingen met iets anders. Vorig jaar waren dit boeiende presentaties en lezingen. Dit jaar zijn er ook leuke en leerzame workshops gepland. Elke zondagmiddag start rond 13.30 uur een lezing of een workshop. Zo kunt u uw bezoek combineren met dat deelgebied van muziek dat u het meeste raakt en boeit.

Start 'Muziek in de kerk' zondag 4 november rond 11.00 uur.

Op 4 november: Zingen is twee keer bidden;

11 november: Muziek in alle kerkelijkheid;

18 november: Orgel en zo veel meer;

25 november: Een kijkje achter de schermen van Muziekvereniging Caecilia.