Tegelvondst in Landlust aanleiding voor tegeltentoonstelling

HOUTEN Een vondst van tegels in Landlust aan de veerweg in Schalkwijk leidde tot een tentoonstelling over tegels. De voormalige herberg/boerderij wordt momenteel gerestaureerd en bij de werkzaamheden werden bij het verwijderen van een betonnen vloer onder aan de wanden oude tegels gevonden. Dit was een grote verrassing. Het inspireerde Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer tot het maken van een tentoonstelling over tegels.

John van Amerongen

Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer presenteert alweer haar zevende tentoonstelling op de zolder van het Oude Station. Deze tentoonstelling heet 'Tegels spreken' en gaat over bouwkeramiek en dan in het bijzonder tegels. "De tegels vertellen zo vaak een verhaal." De voorstellingen op de tegels verwijzen soms naar spreekwoorden of beelden bijvoorbeeld kinderspelen uit. De tegels die in Landlust werden gevonden worden terptegels genoemd. Op elke tegel staat een terp met een gebouw afgebeeld. "Het kwartje viel meteen. Wij vonden het nodig om ons oudste lid in het zonnetje te zetten. Frans Landzaat weet heel veel van tegels", zo vertelt Pieter Frederiks. De tentoonstelling vertelt onder andere over de geschiedenis van tegels, over de Utrechtse tegelbakkerijen over hoe tegels werden gemaakt en over de tegels uit Landlust. Aan de stijl van de afbeeldingen wist men te achterhalen waar de tegels uit Landlust gemaakt zijn. "De tegels werden met de hand beschilderd." Op de tentoonstelling zijn ook zogenoemde cupido-tegels te zien met afbeeldingen van cupido. Tegels gemaakt in Nederland werden ook in andere landen gebruikt. "Dat heeft te maken met de blauwe kleur." Over de tegelvondsten in de gemeente Houten is ook het een en ander te zien. Onder andere van de Grote Geer, Kasteel Heemstede en een huis aan Het Plein. In de tentoonstelling zijn zaken uit de eigen collectie van de werkgroep te zien, maar ook bruiklenen uit het Nederlands tegelmuseum en het Provinciaal Archeologisch Depot. De tentoonstelling is op dinsdag en zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur te zien. De toegang is gratis. Stationserf 99.

FRANS LANDZAAT Op de tentoonstelling is ook een vitrine met informatie over Frans Landzaat. Hij is de vraagbaak voor de werkgroep voor het determineren van bakstenen, dakpannen en keramische tegels. "Onze Frans heeft daar heel veel kennis over verzameld." Landzaat heeft er voor gezorgd dat een tegelpers in het museum terecht kwam bij het failliet gaan van een tegelbakkerij in 1994. Landzaat mocht vorige week zaterdag de tentoonstelling openen.