• Syrians

    Arabisch Nederlands Cultuurhuis

Syrians, een hedendaags Syrisch liefdesdrama

HOUTEN Syrians gaat over Syrische mensen die in hun situatie van vandaag keuzes maken. Weinig mensen zijn te vertrouwen. Mensen denken het goede te doen en richten daarmee veel kwaad aan. Toch blijkt de liefde nog steeds niet weggevaagd ondanks alle oorlog.


Syrië is niet alleen een land met een autoritaire regering die door idealisten omver geworpen dient te worden. Mensen die het regeringsleger vormen snakken naar evenwichtigheid en stabiliteit. Mensen die het IS-kalifaat willen stichten geloven dat dit de weg naar de echte vrede is. Mensen die rebelleren pikken niet langer dat er onrecht gebeurt. En niet alleen mensen van IS zijn fundamentalisten. Ook andere fundamentalistische groepen - die zich 'gematigd' noemen, maar wel heil zien in de invoering van de Sjaria - brengen de vrede niet. Syrië, een zo mooi land waar zoveel verdeeldheid is.

Basil Alkhatib is een Syrische regisseur van verschillende prijswinnende films.


Het liefdesdrama Syrians is nog niet in Nederlandse bioscopen vertoond. Het Arabisch Nederlands Cultuurhuis kreeg de Arabisch gesproken film met een redelijke Engelse ondertiteling beschikbaar. De film is een must voor wie de Syrische werkelijkheid met eigen ogen wil zien. Die kans krijgt u op donderdag 21 februari vanaf half acht in het Huis van Houten (de bibliotheek bij het station) in de Oranjezaal. Er zijn maximaal tachtig zitplaatsen, dus zorg dat u er op tijd bent.