• Burgmeester Wouter de Jong spelde de versierselen op bij de heer Struikmans.

    HMC - Michel Groen

Struikmans benoemd tot ridder

HOUTEN/DEN HAAG Prof. dr. Henk Struikmans (64) uit Houten ontving op donderdag 3 november de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Struikmans werkte bijna veertig jaar als radiotherapeut en deed veel om de kankerzorg in Nederland te verbeteren.

Agnes Corbeij

Ter gelegenheid van zijn afscheid werd er een informeel symposium georganiseerd in de aula van Medisch Centrum Haaglanden-Bronovo Westeinde in Den Haag. Daar kwam burgemeester Wouter de Jong van Houten naartoe om de versierselen op te spelden.

De radiotherapie is behoorlijk ontwikkeld door de decennia heen. Tussen 1983 en 2002 werkte Struikmans in het UMC in Utrecht als radiotherapeut-oncoloog. "In de jaren 70 was radiotherapie vooral een medisch-technisch vak. Als een vrouw borstkanker had, werd meestal de hele borst geamputeerd. Terwijl dat een enorme impact heeft voor een vrouw."

BESPAREND Deze handelswijze veranderde al in de jaren 80. "Toen werd de borstbesparende operatie ingevoerd. Dat was al een hele verbetering." Sinds 1989 maakt Struikmans zich hard voor de verbetering van de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland. Zowel op het technische vlak, als op het menselijke. "Als specialisten kijken we natuurlijk naar de behandeling, hoe we de kanker zo goed mogelijk verwijderen. Maar we zijn ook veel meer naar de patiënt gaan kijken en naar haar gaan luisteren. De informatievoorziening, begeleiding en nazorg zijn enorm verbeterd."

Naast zijn 'gewone' werk besteedde Struikmans vele uren aan het helpen van vakgenoten. Onder andere door voorzitter te zijn van de wetenschapscommissie en van de accreditatiecommissie van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie. Ook was hij auteur of mede-auteur van ruim honderd medisch-wetenschappelijke artikelen en voorlichtingsboeken voor kankerpatiënten die met bestraling te maken krijgen.

Niet alleen in zijn klinische werk, maar ook als onderzoeker heeft Struikmans een belangrijke bijdrage geleverd - en dat doet hij nog steeds - aan de kennis over, en behandeling van borstkanker. Hij coördineert een aantal internationale studies die voor het vakgebied aansprekend en van belang zijn.

SCHAKEN Naast zijn professionele carrière, was Struikmans ook actief in zijn eigen woonplaats. Struikmans zat tussen 1988 en 2006 in het bestuur van de plaatselijke schaakvereniging. Hij won er zevenmaal de clubkampioenschappen. Met veel plezier en trots kijkt de vereniging terug op het 25-jarig bestaan in 2003. Het is toen gelukt schaakgrootmeester Jan Timman naar Houten te halen voor een simultaanwedstrijd.

GESCHUIFEL Struikmans was wel verrast toen hij hoorde dat hij benoemd werd tot Ridder. Ik had er vooraf wel even over nagedacht, maar niet op dat moment zelf. Het was een ontzettend leuke dag, ik heb het over me heen laten komen." Tijdens zijn eigen praatje, werd hij wel enigszins afgeleid. "Er werd onrustig geschuifeld bij de deur en er werd erg gestuurd op de tijd. Toen had ik wel door dat er iets stond te gebeuren."

De onderscheiding is voor Struikmans een kroon op zijn werk. "Het is een blijk van waardering. Het maakte de dag nog leuker dan deze al was."