• Splinters in kostuum tien jaar geleden

    Theatergroep Splinter
  • Theatergroep Splinter is in feeststemming voor Malle Babbe

    Luc Analbers

Splinter bestaat 10 jaar

HOUTEN Theatergroep Splinter bestaat tien jaar en viert dit met de jubileumvoorstelling Malle Babbe in Theater Aan de Slinger op 22 en 23 maart. Een voorstelling vol herkenning en in samenwerking met Theaterkoor Houten. Vol enthousiasme vertellen Margreet Ausems en Valentine Geluk over Malle Babbe, het tien jarig jubileumstuk van theatergroep Splinter. ,,We werken hierin samen met Theaterkoor Houten, bestaande uit 40 personen en met een professionele live-combo. Schrijver van het stuk is Fred Wiegerink en de regisseur is Nick Maijen. We spelen dit stuk met een grote knipoog naar het gelijknamige lied van Rob de Nijs uit 1973 en volgen in deze voorstelling verschillende mensen die de verbinding vinden in de kroeg. Malle Babbe is een aantrekkelijke alleenstaande moeder en werkt in de kroeg. Dat is niet niks in het dorp waar ze woont. Thema's die terugkomen zijn de leegloop van kerken, vernieuwing, seksuele vrijheid en homoseksualiteit. Het tijdsbeeld van toen leidt ongetwijfeld tot herkenning."

door Irene van Valen

AVONDVULLEND Met Malle Babbe biedt Splinter een avondvullend programma aan. Voorafgaand aan de voorstelling kan men kiezen voor een buffet van Food'n Mood met diezelfde knipoog naar 1974 en de Boogy Express speelt muziek tijdens de afterparty. Alle nieuws rondom deze voorstelling is te volgen op hun website www.theatergroep-splinter.nl of de facebookpagina Splinter theatergroep en @SplinterTG.

Kaarten voor de voorstellingen op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart zijn verkrijgbaar bij het theater of via Splinter's website. Steun Splinter met de aankoop van hun Lustrumbier Splinter Lust 'um. Dit bier is op de markt gebracht in samenwerking met de Houtense Brouwerij Hommeles en te koop bij diverse lokale ondernemers. ,,Dit alles voor ons tien jarig bestaan, maar we doen er nog tien jaar bij", klinkt Margreet enthousiast.

ONTSTAAN EN GROEI Theatergroep Splinter ontstond in februari 2009 uit een toneelgroep bestaande uit ouders van leerlingen op Klavertje Vier. Elk jaar voerden zij een kindertheaterstuk op. Zodra kinderen van school gingen, maakten zij plaats voor andere ouders. Margreet en Valentine wilden niet stoppen en vonden bijval van andere ouders. Zij besloten een stuk te spelen in het theater. ,,Het kon een top of een flop worden, maar werd een groot succes. Beide voorstellingen waren uitverkocht", vertelt Valentine. ,,De PR voor dit stuk was groots en we spraken alle netwerken aan. Uiteraard vulden familie en vrienden deels de zaal."

Een jaar later richtten zij een stichting op, wat tot betere en vooral snellere besluitvorming leidde. Valentine werd voorzitter, Margreet secretaris en Lex Klaver is de huidige penningmeester. Door de stichting werden subsidies aangevraagd. Zij ontvingen die als gevolg van de juiste inzet, de wens om te vernieuwing en de samenwerking met andere groepen. Daarnaast collecteren de Splinters voor het Oranje Fonds, waarbij een percentage van de opbrengst voor henzelf is. Andere opbrengsten zit in kaartverkoop en ingaan op uitnodigingen.

,,Wij zijn een amateurgroep, maar door het plezier in spelen en oefenen groeien we. Daarbij bezoeken we waar mogelijk workshops. Iedereen die bij ons past kan en mag meegroeien. We zijn een groep van acht spelers van 40 jaar en ouder en staan open voor nieuwe leden."

BEKENDHEID Door aan te sluiten bij Houtense activiteiten en de wens om andere stukken te spelen koos Splinter ervoor om familie-, en volwassen stukken te spelen. Hun bekendheid groeide, wat vroeg om samenwerkingen met onder andere Stardance, Shine en de Jeugdtheaterschool. ,,Goodwill en connecties zijn belangrijk voor ons. Zo mochten wij eens een showroom huiskamer van Leen Bakker lenen. Daarbij besloten we onze stukken zelf te gaan schrijven. Dat het lukte, maakte ons trots." Ongekend Talent is daar één van. Een stuk over acceptatie in wie je bent en waarom je meetelt. Wie Is Hier Een Stakker was in samenwerking met Stichting Gehandicapten Belangen. Het publiek kreeg een spiegel voor en bepaalde hen bij hun kijk op mensen met een beperking. Niet zelf geschreven, was Het Gebroken Licht Van Troost over dementie. Het maakte grote indruk, want werd ontzettend goed gespeeld. We zijn trots op waar we staan."