• Wethouder Hilde de Groot opent de Veiligheidsdag

  De Graaf
 • Demonstratie politiehonden

  De Graaf
 • Spelletjes van de jeugdbrandweer

  De Graaf
 • Opening door Stardance

  De Graaf
 • Overzicht over het terrein

  De Graaf
 • Demonstratie hulpverlening

  De Graaf
 • Incidentencity

  De Graaf
 • Communiceren met duiker

  De Graaf
 • Burgemeester krijgt Lego ambtsketting omgehangen

  De Graaf
 • Charles Verwimp
 • Incident Beatrixsluis Nieuwegein

  De Graaf

Spectaculaire Veiligheidsdag Houten

HOUTEN Op zaterdag 29 juni werd de tweejaarlijkse veiligheidsdag georganiseerd in en om de brandweerpost op de Brug 2. Een evenement waarbij talloze hulpdiensten en -organisaties zich presenteren met informatiestands, demonstraties en praktijkoefeningen.

Een evenement waar van alles te zien en te beleven was. Ondanks de hoge temperaturen bezochten naar schatting meer dan 4000 bezoekers het evenement. Loco burgemeester Hilde de Groot opende de dag met een korte toespraak waarna danseressen van Stardance de openingsact verzorgden. De toeschouwers verspreidden zich daarna als een olievlek over het hele terrein. De coördinatoren van de dag, Niels Steehouder en Mark van Noppen van de brandweer Houten waren na afloop uitgeput, maar zeer tevreden. Steehouder: ,,Houten heeft wat dit betreft een naam hoog te houden en dat is ons naar mijn idee weer gelukt". De organisatie hield rekening met een lagere opkomst vanwege de te verwachten tropische hitte. Van Noppen: ,,Het verbaast ons dat het geen reden is gebleken voor het publiek om weg te blijven. Sterker nog, de opkomst was groter dan tijdens de vorige editie."

POLITIEHOND Kinderen mochten in de bak van de manege van de bereden politie heel veel lawaai maken om te proberen de politiepaarden te laten schrikken. Defensie was aanwezig met twee crashtenders (grote blusvoertuigen) van de vliegbases Volkel en Gilze-Rijen. De voertuigen demonstreerden met hoeveel water een vliegtuigbrand in één keer geblust kan worden. Spectaculair was zeker ook de demonstratie van de hondenbrigade van de politie. Er werd getoond hoe een politiehond zich in een gevaarlijke verdachte vastbeet en pas losliet na een commando van zijn baas.

WIETCONTAINER  Meerdere partners in de hulpverleningsketen konden zich ook optimaal presenteren. Stedin was aanwezig met een 'wietcontainer' met daarin een nagebouwde hennepplantage. Medewerkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden konden van alles vertellen over dijkbewaking met betrekking tot de controle en monitoring ervan. Steehouder: ,,De RAVU was aanwezig met een ambulance waarnaast op een oefenpop gereanimeerd kon worden, bovendien stonden ook een voertuig van de Stichting Wensambulance Utrecht en ook de Brandwondenstichting was aanwezig. Het is ook goed dat onder de aandacht te brengen."

COMMUNICEREN Een voertuig van Rijkswaterstaat dat in elkaar gereden was op de snelweg maakte ook veel indruk. Het toont maar weer eens aan dat het gruwelijk mis kan gaan als je even niet oplet. Door een glazen ruit in een duikcontainer konden bezoekers communiceren met een brandweerduiker. De jeugdbrandweer begeleide spelletjes en verzorgde zelf ook een demonstratie. Het publiek kon ook kennis maken met de Cobracutter, een speciale blusstraal die door muren en staal heen kan. LEGO IncidentenCity had speciaal voor dit evenement de aanrijding op de Rondweg en de beknelling in de Beatrixsluis nagebouwd. Oud-burgemeester Wouter de Jong plaatste er zijn, op zijn afscheid aangeboden, herinneringsbankje in. Met het omhangen van een LEGO ambtsketting, aanvaardde hij een toch weer eennieuw burgemeesterschap, ditmaal officieel van IncidentenCity.

Verder konden kinderen en volwassenen rondritten maken in brandweervoertuigen en tot wel 35 meter de lucht ingaan met de hoogwerker en/of de ladderwagen. De organisatie kreeg talloze positieve reacties van zowel publiek als exposanten. Kortom een geslaagde dag om op terug te kijken! .