• Piet Raijmakers Jr springt met Van Schijndel's Belle soepel over 1.40 meter.

    Richard Thoolen

Spannend springconcours

HOUTEN Vorige week vond op Zilfia's Hoeve het evenement "De grote prijs van Houten" plaats. In vier dagen tijd traden 1100 ruiters met paard aan om te strijden op diverse onderdelen.

Richard Thoolen

AMBITIEUS PLAN Het was de vuurdoop voor de nieuwe directrice van Zilfia's Hoeve, Vivian van der Maat. Eind vorig jaar had zij het bedrijf voor de helft overgenomen en haar ambitieuze plannen ten uitvoer genomen. Vivian: "Ik heb mezelf ten doel gesteld om het bedrijf verder te professionaliseren. Ik wilde het aantrekkelijker maken voor deelnemers en publiek om naar Zilfia's Hoeve te komen. Daar hoort een stijlvoller, warme uitstraling bij met meer groen. En ook betere horeca. We hebben de kantine omgebouwd tot een grand café en overal wifi aangelegd. We bieden nu nog betere faciliteiten voor pensionklanten die hun paard of pony nu 'all inclusive' bij ons kunnen stallen. We hebben flink geïnvesteerd in de infrastructuur zodat bedrijven hier hun meetings kunnen komen houden met alle faciliteiten die zij nodig hebben."

LAAGDREMPELIG Een van die faciliteiten betreft een groot videoscherm waar films of presentaties op vertoond kunnen worden. Tijdens het concours biedt het deelnemers en gasten ook de mogelijkheid om andere evenementen te volgen. Vivian: "Liefhebbers van paardensport en voetbal kunnen zowel de verrichtingen op de baan volgen als de kwartfinales van het WK bekijken. Ook van de Tour de France hoeven zij niets te missen." Vivian streeft naar meer binding met Houten en haar inwoners. "Ik wil het laagdrempeliger maken om Zilfia's Hoeve te bezoeken en te komen genieten van onze gezelligheid. Ook voor kinderen is het nu leuk om hier te komen en bieden wij speelfaciliteiten. Zaterdag werd de laatste dag van "De grote prijs van Houten" verreden waarna onder grote publieke belangstelling de vernieuwde Zilfia's Hoeve officieel en feestelijk werd heropend.

FANDAGEN Zilfia's Hoeve is stijlvol verbouwd en trekt bezoekers uit het hele land. Onlangs koos Britt Dekker Zilfia's Hoeve als basis voor haar PaardenpraatTV Fandagen. Vivian: "Britt en Esra waren te gast tezamen met 800 kinderen die alles mochten vragen en kijken naar pony's die kunstjes deden. Het was erg leuk maar ook intensief om alles in goede banen te leiden."

LAT LIGT HOOG Voor "De grote prijs van Houten" ligt de lat voor deelnemers op 1.40 meter, maar Vivian heeft hem voor zichzelf veel hoger gelegd. "Normaal kunnen we 300 ritten per dag laten plaats vinden, maar nu moesten we dat ophogen naar 400. En voor de vele bezoekers moest de horeca ook extra inspanning leveren. Dat betekende heel veel puzzelen en gaf veel hectiek." Maar het lukte allemaal, en alle ruiters en bezoekers konden tevreden weer huiswaarts keren.

WINNAARS Vanuit de regio deden gerenommeerde springruiters mee als Gerd Jan Horsmans uit Tull en 't Waal, Tamara Jongmans uit Houten en broer van Vivian, Bart van der Maat. Na een uiterst spannende wedstrijd waarbij de ruiter/paard combinaties elkaar niet veel toegaven vielen zij buiten de prijzen. De eerste prijs ging naar Doron Kuipers op Daegen Lalan. Tweede werd Marco Sas op Eastbourne en derde Anoek van der Pluim op ElcaponeM.