• Kersentijd

    Agnes Corbeij

Slecht weer ramp voor kersenoogst

REGIO De regen en wind van de afgelopen dagen heeft bij kersentelers in het Kromme Rijngebied voor flinke schade gezorgd. De Werkhovense teler Wim Oskam beschouwt de eerste oogst kersen grotendeels als verloren.

Mark van der Wel/RTV Utrecht

En dat in de week dat hij 25 jaar getrouwd is. "Ik had gehoopt vandaag te kunnen starten met de verkoop van de eerste kersen, maar dat is letterlijk in het water gevallen. Ze zijn bijna allemaal gebarsten. Ook zijn zeilen over de boomgaard gescheurd door de harde rukwinden. We zijn met man en macht bezig te redden wat er te redden valt. Ik ben er doodziek van."

ROT Door de wind en de regen worden de vroege burlatkersen nat en schuren ze tegen elkaar aan. "En dan gaat het hard", zegt Oskam. "Er komen bruine plekken op de kers en dan zijn ze niet meer te verkopen. Dit kost me duizenden euro's."

Oskam heeft net als veel andere telers meerdere kersenrassen staan. Daarmee kan hij heel de zomer plukken omdat niet ieder ras gelijktijdig rijpt. "De echte piek moet nog komen, als we dan opnieuw dit soort weer hebben... Ik moet er niet aan denken."

STOPPEN Oskam heeft de afgelopen dagen momenten gehad dat hij zich afvroeg waar hij het allemaal voor deed. Maar toch zal hij zijn kersenbomen nooit wegdoen. "Ik ben bezeten van die vrucht. Het is zo'n mooi product! Dat dit gebeurt is echt klote, maar ik ga gewoon door en hoop dat de kersen die later rijp worden gewoon in mijn stalletje kunnen."

KERSENTIJD In de kersentijd werkt 't Groentje samen met de regionale omroep RTV Utrecht. In juni en juli verschijnen verhalen en filmpjes op internet en in de krant. Ook zijn de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.

Label:

Kersentijd