• Simon vindt zijn geluk in ballet.

    Irene van Valen

Simon leeft voor ballet

HOUTEN Als ballet je leven is, draait alles om discipline. De veertienjarige Simon van Schothorst maakt lange dagen om zijn droom waar te maken. Hij reist dagelijks naar Den Haag, waar hij op het Koninklijk Conservatorium zit. Daar volgt hij het VWO en danst elke dag drie uur. ,,Ik ga met plezier naar school. 's Avonds maak ik huiswerk en doe een uur lang stretchoefeningen."

door Irene van Valen

OVERSTAP Jarenlang genoot Simon van de balletdemonstraties op de activiteitenmarkt. Zelf zat hij op Judo. Pas drie jaar geleden zei Simon tegen zijn moeder: ,,Wanneer mag ik nou eens op ballet?", waarop een proefles volgde. Na de zomervakantie ging hij op balletles bij Dansstudio Olga van Koningsbrugge. ,,Dansen zit hem in het bloed. Waar muziek klinkt, maakt Simon er een feestje van", zegt Karin Brouwer- van Schothorst, moeder van Simon. Familieleden en vrienden keken niet op van de keus van Simon. ,,Het past bij je", werd gezegd.

AFWIJZING ,,Op school, in groep 8, was ik bang voor afwijzing, want ik voelde me niet veilig in de groep. Uiteindelijk reageerde de klas beter dan ik verwachtte. De leerkracht had daarin een belangrijke rol. Hij illustreerde met het leeg knijpen van een fles ketchup dat je nooit meer alles terug krijgt in de fles, hoe jij je best ook doet, er blijft altijd iets achter. Zo is het ook met wat je zegt. Je kunt nooit alles terugnemen."

VOORBEREIDING Tijdens de eerste dansles had Simon er moeite mee dat hij niet mee kon komen. ,,Olga hielp me daarbij en leerde me geduld te hebben en in mezelf te geloven. Na de zomer startte ik in een nieuwe groep met allemaal beginners. Na één les wist ik dat ik dit wil. Dansen maakt me blij. Een mooie sprong maken geeft me een gevoel van vrijheid."

In de kleedkamer van de dansschool hingen posters voor audities in het Conservatorium in Den Haag. ,,Ik danste nog maar drie maanden en wilde mee doen. Mijn moeder had zoiets van: doe dat lekker, het wordt waarschijnlijk toch niks. Ik ging echter door en kreeg oriëntatielessen." Karin vult aan: ,,We moesten voor die lessen speciale kleding kopen. Olga gaf op haar vrije dag tips om Simon voor te bereiden op wat hem te wachten stond op deze prestigieuze en veeleisende school."

AUDITIES Simon volgde de oriëntatielessen klassiek ballet  en sloot het af met een slotauditie. ,,Een lange rij mensen zat voor me. Ze schreven allemaal, net als in een film. Ik mocht door en dus naar het Koninklijk Conservatorium. Die audities zijn er ieder jaar weer. Je moet bewijzen geschikt te zijn om danser te worden. Je bent in de groei, waardoor je uit balans kan raken of een achterstand oplopen door een blessure." Ook mentaal vraag het veel. Simon moet zijn tijd goed planen. Hij doet het VWO naast danslessen. Volgens Karin heeft Simon enorme discipline en is een efficiënte planner. Het eerste jaar was zwaar voor hem. Hij startte qua leeftijd later met ballet en liep daardoor achter. Hij ging over naar 2 VWO, maar moest de dansklas overdoen. De lessen van school en dans lopen niet synchroon waardoor Simon schoollessen mist. Nooit danslessen, want die gaan voor. Het vraagt van Simon veel zelfstudie. ,,Gelukkig leer ik makkelijk en heb ik het naar mijn zin. Men kan denken dat het zwaar is, maar dit is wat ik wil en dan is het niet zwaar. Ik weet waar ik het voor doe."

DROOM Simon reist samen met vrienden van het Conservatorium. Zij wonen in de omgeving. ,,De gezelligheid in de trein is mijn ontspanning, zoals ook het stretchen met muziek aan en een film kijken. Op het Koninklijk Conservatorium leer ik naast klassiek ballet ook Flamengo en Moderne dans, dat betekent improviseren, het kennen van mijn lichaam, anderen aanvoelen en de instructies volgen. Na het VWO en de Dansvakopleiding wil ik naar het HBO Dans. Mijn droom is danser te worden bij het Nationaal Ballet of in Engeland bij het Royal Ballet, dat internationaal gezien een top gezelschap is. Het vraagt van mij te laten zien wat ik kan, dat ik van dansen hou en dat ik naast de techniek vooral dans op gevoel. Ik doe wat ik kan om de jaarlijkse audities te halen. Mocht het eens niet lukken, dan zoek ik een andere weg, maar dansen zal ik. Op 10 november ben ik te zien in de voorstelling "Mythos" van OVKB in Theater Aan de Slinger."