• De rennertjes van toen mogen nu (ook) op het podium om de speciale beker voor 'De Vurigste Renner' in ontvangst te nemen. Zij fietsen de Tour de Schalkwijk in 1970, en ook de seniorenrit in 2019.

    Tanja Vlieger

Seniorenrit is het startschot van de 50e Tour de Schalkwijk: ,,De eersten zullen de laatsten zijn"

SCHALKWIJK De jubileumeditie van de Tour de Schalkwijk is zondag 14 juli van start gegaan met de seniorenrit. Iedereen ouder dan 21 jaar mocht meedoen, voor de snelste tijd, of gewoon voor het plezier. De etappe van 12,9 kilometer startte en finishte op de Jonkheer Ramweg ter hoogte van de H. Michaelkerk, waar een hele stellage over de wetering is verrezen voor de komende twee Tourweken. De snelste tijd van 19 minuten en 22 seconden, werd neergezet door Freddy Vulto. Paulien Polderman ging met een tijd van 21 minuten en 50 seconden als eerste dame over de streep.

Tanja Vlieger


RENNERTJES Maar liefst 170 mensen hadden zich aangemeld, door de organisatie liefkozend 'rennertjes' genoemd. Een aantal ging voor de snelste tijd, anderen toerden er lekker achteraan, en weer anderen hadden van hun fiets echt iets leuks gemaakt. Waar het in de normale etappes alleen maar om de jeugdige rennertjes draait, kregen vandaag de senioren alle aandacht. Aan aanmoediging langs het parcours geen gebrek, overal versieringen en spandoeken. En eenmaal over de finish kregen de rennertjes zoals het hoort een natte lap in hun nek van de 'meisjes' van Beheer & Opvang.

TRADITIES De hele middag werd er uitgebreid stilgestaan bij de hoogtepunten uit vijftig jaar Tourgeschiedenis. Sponsoren van het eerste uur reden weer mee. Verschillende speakers mochten de microfoon weer ter hand nemen. Tourmissen en een tourmister deelden zonnebloemen en prijzen uit. Er waren prijzen voor de snelste jongens en snelste meisjes natuurlijk, maar ook voor het vijftigste rennertje dat over de finishlijn kwam, Stefan van der Werf, en voor het oudste rennertje van vandaag: Kees Smit, 85 jaar. De hele club die in 1970 de eerste Tour reed, mocht nu de door de brandweer gesponsorde beker voor 'De Vurigste Renner' in ontvangst nemen. Deze heren reden vandaag met z'n allen mee op tourfietsen, een enkele met ondersteuning, en op hun shirt was heel toepasselijk te lezen: ,,De eersten zullen de laatsten zijn."

VOL PROGRAMMA De volgende jubileumactiviteit is op vrijdag 19 juli: na de ploegenpresentatie op het Junior Sport Gala, zal het Tourmuseum in De Wiese officieel geopend worden door burgemeester Isabella en oprichter van de Tour: Willy Kruijssen. Kijk voor meer info op www.jubileum.tourdeschalkwijk.nl.