• Bastiaan de Zwitser, verhalenverteller, vertelde verhalen bij de Senioren Zomerschool

    Annemieke Hoogenhout
  • Bij de zomerschool kun je in twee ochtenden je eigen beeldje leren boetseren.

    John van Amerongen

Senioren Zomerschool al voor achtste keer een succes

HOUTEN De Senioren Zomer-school is in volle gang. De vrijwilligers van deze speciale school verzorgen in juli en augustus activiteiten voor 50-plussers met een recreatief, sportief, educatief of cultureel karakter.

John van Amerongen

De Senioren Zomerschool in de gemeente Houten draait dit jaar al weer voor de achtste keer. Op maandag 11 juli werd gestart met Tai-Chi. Op woensdag 20 juli konden deelnemers luisteren naar verhalenverteller Bastiaan de Zwitser. Op donderdag 21 juli was de eerste van twee ochtenden waar deelnemers konden leren hoe ze zelf een beeldje kunnen maken. Iedereen was druk aan het boetseren in het atelier van Leny Korving die de workshop gaf.

VERHALENVERTELLER "Voor een van de activiteiten bij het zomerprogramma van de Senioren Zomerschool kwam de verhalenverteller langs. Deze keer was gekozen voor de ruimte boven de bibliotheek in Houten. Het was warm weer buiten, binnen werd de ruimte gekoeld door twee net nieuw aangeschafte airco's en ventilatoren", zo vertelt vrijwilligster Annemieke Hoogenhout van de Senioren Zomerschool. " Het was er een goed vertoeven voor iedereen zeker in combinatie met een kopje koffie of thee of een glas water.

IK-VORM Iedereen ging er eens goed voor zitten. Bastiaan is in staat om iedereen mee te nemen in zijn verhalen of eigenlijk de verhalen van Franz Hohler." De verhalen van Hohler zijn geschreven in de ik-vorm. Dat geeft de verhalen een extra dimensie. "Stap voor stap werden de deelnemers meegenomen in de verhalen. Iedereen luisterde aandachtig en keek naar de met veel gebaren ondersteunde vertellingen. Je kon een speld horen vallen." Na afloop waren de deelnemers onder de indruk van de verhalen. Sommige zouden hem vaker willen horen en kunnen bijna niet wachten tot volgend jaar. Anderen wachten rustig af wat het programma dan gaat worden, want naast deze activiteit zijn de deelnemers ook positief over hun deelname aan andere activiteiten.

BEELDJE BOETSEREN "Enig, ja leuk. Blij dat ik me hiervoor heb opgegeven", zo vertelt een deelneemster aan de Senioren Zomerschool terwijl ze druk aan het boetseren is. "Wie nog een hoofd?", vraagt workshopleidster Leny Korving. Hilariteit al om. Het is erg gezellig op deze activiteit. "Niet te lang kneden", zo zegt ze. Elise de Haan en Nelleke Wallenburg namen de organisatie van de activiteit als vrijwilligsters voor hun rekening. "Wij zijn maar aanhanger op de achtergrond om het goed te laten lopen", zo zegt Elise. Er wordt water rond gedeeld. Niet alleen voor de dorst op deze warme dag, maar ook voor de klei. De klei moet kneedbaar blijven. Dat is ook de reden dat de dames hun werkstukken met plastic afdekken als ze even niet aan dat deel aan het boetseren zijn.

ACTIVITEITEN Elise: "Wij kenden mevrouw Korving al. Al pratend kwamen we er achter dat ze wel eens workshops had gegeven en dat ze dat ook wel voor de Senioren Zomerschool wilde doen." Zo ontstond een nieuwe activiteit. De vrijwilligers proberen iedere jaar weer nieuwe activiteiten te bedenken naast de activiteiten die op herhaling mochten voor dit jaar. "Die hals moet vloeiend lopen", zo zegt Leny. "Het is gezellig met elkaar", zo zegt een deelneemster. Iemand zegt dat je al boetserend alles om je heen kunt vergeten. "Dan valt heel de wereld weg." Dat vindt ze fijn aan boesteren. "Leuk dat de Zomerschool dit doet", zo zegt een andere dame. "Dat het mensen stimuleert het vaker te doen. Dat het laat zien, dat ze het kunnen." Druk kleiend vertelt een dame dat de eerste keer is dat ze deelneemt aan de Senioren Zomerschool. "Ik ga morgen varen. Ik wist niet eens dat bestond." Ze heeft het in de bibliotheek ontdekt. "Ik dans daar." Over twee weken komen de deelnemers hier weer. Dan zijn de beeldjes gebakken en kunnen ze aan de afwerking beginnen. Voor twee van de aanwezige dames is het de eerste keer dat ze mee doen aan de Senioren Zomerschool.

OUDERENBONEDEN De Senioren Zomerschool wordt door een werkgroep van vrijwilligers met 'Van Houten&co', en de Samenwerkende Ouderenbonden georganiseerd. Voor foto's van activiteiten en meer informatie kunt u terecht op de website: www.zomerschoolplus.nl