• Olympisch gek Schalkwijk kijkt volleybal met Robin de Kruijf in de Wiese

  John van Amerongen
 • Robin de Kruijf hoog bij het net in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

  bron FIVB
 • 2015-10-22 15:58:10 BUNNIK - Portret Jan Willem van Schip. ANP
  SANDER KONING

  Sander Koning
 • Bus Radio 2 bij de Wiese in Schalkwijk

  John van Amerongen
 • Blik op technische ruimte voor radiomaken in de bus.

  John van Amerongen
 • Floortje Dessing in interviewgedeelte radiobus

  John van Amerongen
 • Floortje Dessing in de Wiese

  John van Amerongen

Schalkwijk leeft mee met dorpsgenoten in Rio

SCHALKWIJK Schalkwijk is in deze dagen met twee deelnemers aan de Olympische Spelen zelf een Olympisch Dorp. Velen leven mee met de Olympische helden en volgen hun verrichtingen. Het optreden van Jan Willem van Schip vorige week donderdag duurde helaas maar kort. De Schalkwijkers leven met hem mee en vinden het jammer voor hem, maar ze vinden het toch vooral een hele prestatie dat hij deelnemer is. Marjolein Kool: "Jammer voor Jan Willem, maar het blijft knap dat hij zo ver gekomen is." Robin de Kruijf (25) speelt in het Nederlandse Dames Volleybalteam. Zij speelden dinsdag 16 augustus de kwartfinale tegen Zuid-Korea.

"Er zijn 16,8 miljoen Nederlanders, daarvan mogen er 240 naar de Olympische Spelen. Er zijn zo'n 1600 Schalkwijkers, daarvan mogen er 2 naar de Olympische Spelen. Dat betekent dus dat Schalkwijk érg goed is vertegenwoordigd", zo was te lezen in de Schalkwijkse Emailnieuwsbrief kort voor de Olympische Spelen. Marjolein Kool: "Ik vind het fantastisch dat maar liefst twee Schalkwijkers meedoen aan de Spelen. Wow! Wat een kanjers! Zoiets is nog nooit vertoond. Ik heb diep respect voor hun discipline en doorzettingsvermogen. Je moet een topper zijn om zoiets te bereiken.

KIJKEN IN DE WIESE Op een groot scherm worden de verrichtingen van de Schalkwijkers in Rio gevolgd in Sociaal Cultureel Centrum De Wiese. Marjolein: "Ik vind het fantastisch dat maar liefst twee Schalkwijkers meedoen aan de Spelen. Wow! Wat een kanjers! Zoiets is nog nooit vertoond. Ik heb diep respect voor hun discipline en doorzettingsvermogen. Je moet een topper zijn om zoiets te bereiken. Uiteraard heerst er in De Wiese tijdens de wedstrijden wel een heerlijk Olympisch sfeertje met oranjeslingers en oranjegebak. We zijn blij met ons eigen Schalkwijk Heineken Huis. Fantastisch dat Martijn van de Gun zijn deuren hiervoor heeft opengezet. "

GEWELDIG "Het is geweldig. Ik zie het volleybaltoernooi als een gewoon belangrijk toernooi maar de beleving van de hele Olympische Spelen is fantastisch. Ik denk dat later pas het echte besef zal zijn", zo zegt Marcelaa de Kruijf de moeder van volleybalster Robin de Kruijf. Ze zegt niet veel contact met haar dochter te hebben in deze periode. "Eigenlijk heel weinig. soms appjes en we hebben 1x gebeld. Maar ik zie aan de tv-beelden hoe Robin het allemaal beleefd en haar vader en mijn zoon zijn daar ook om inside information te geven. De sfeer in het team is erg goed. Het olympisch dorp is groot, net een dorp en haar coach weet hoe hij de meiden uit hun dipjes kan halen . Hij laat de speelsters ook redelijk vrij."

MEDIA De SupportersTour van Radio2 heeft woensdag 10 augustus een lange dag in Schalkwijk gestaan. Floortje Dessing en Jeroen Kijk in de Vegte hebben er leuke uitzending van gemaakt Marcelle de Kruijf, Monique Kok en Helma van Bennekom waren die dag live op Radio 2. Floortje Dessing, die op die woensdagmiddag in de Wiese mee keek naar het volleybal, vond haar bezoek aan Schalkwijk ook hele bijzonder: "Onwijs leuk en dat meen ik serieus." Ook RTV Utrecht en Radio M zenden uit over de Schalkwijkse deelnemers in Rio. 't Groentje volgt ze op de website van de krant: www.houtensnieuws.nl.

SNELLE ONTWIKKELING Robins moeder Marcella de Kruijf: " Het is altijd ver weg geweest tot 1,5 jaar geleden. Vanaf toen hebben ze zo'n snelle ontwikkeling gemaakt als team dat je mee gezogen wordt. Tot nu het hoogst haalbare bijna is bereikt. Maar we blijven nuchter. Wedstrijd voor wedstrijd. De eerste twee wedstrijden heb ik in De Wiese gekeken samen met een groot deel van Schalkwijk. erg leuk maar je wordt wel afgeleid en ik kan geen herhalingen zien via internet. anders ga ik de wedstrijd vaak nog eens rustig overkijken. Ik weet dan toch al de uitslag dus zit rustiger. Vrijdag heb ik thuis gekeken omdat je dan echt in de wedstrijd kan kruipen. Dit kost wel meer energie maar als ze winnen maakt dit niet uit."

TOUR DE SCHALKWIJK Jan Willem van Schip deed in 2003 op  8 jarige leeftijd voor het eerst mee met de Tour de Schalkwijk en won de witte trui. Dit was nog nooit eerder gebeurd, een 8 jarige die de witte trui wint. In 2003 deed ook Robin de Kruijf , die andere olympiër, mee met de Tour. Het jaar er op won Jan Willem als 9-jarige weer de witte trui en eindigde 8e in het algemeen klassement. Op 10 jarige leeftijd werd Jan Willem derde achter Mike Rommelberg en Tom Spierings. In 2006 won Jan Willem de tour als 11-jarige voor Joost van Bennekom en Maarten Spruijt en eindigde hij ook eerste in het berg en dijkhuis klassement In 2007 waren weer alle prijzen voor hem, ook berg en Dijkhuis. "Jammer voor Jan Willem dat hij door een val van een ploeggenoot naar huis moet, maar hopelijk zien we Jan Willem over vier terug, hij is nog jong, op de spelen of anders in een van de mooie koersen op de weg", zo zegt Henk van Gestel zelf oud-winnaar van de Tour de Schalkwijk en nu al enkele jaren speaker in die tour. Hij was ook zo vriendelijk om de informatie over de olympiërs in de Tour de Schalkwijk op te zoeken. Robin de Kruijf begon haar tour carrière in de Tour de Schalkwijk als tourmiss en heeft vier keer meegedaan aan de Tour de Schalkwijk vier keer verreden. In 2003 stonden dus zelfs zowel Robin als Jan Willem aan de start van die tour. Jan Willem als 8-jarig jochie en Robin reed haar laatste tour. Jan Willem zat toen bij de de Kruijf ploeg van de ooms en tantes van Robin en Robin reed voor de Stokman ploeg.

BAANWIELRENNEN JAN WILLEM Voor de Schalkwijkse Jan Willem van Schip (21) was het Olympische optreden in de ploegenachtervolging van het baanwielrennen helaas snel afgelopen toen ploeggenoot Joost van der Burg viel in de slotronde tijdens de kwalificatie. Door deze val kwam het Nederlandse viertal niet over de finish en zette geen tijd neer. De Nederlandse achtervolgingsploeg was hierdoor direct uitgeschakeld. Jan WIllem heeft vroeger meegedaan aan de Tour de Schalwijk en deze ook twee keer gewonnen. Ook Robin de Kruijf fietste in 2003 in de Tour de Schalkwijk mee.

SELECTEREN Dorus van Alfen uit Schalkwijk is vanaf 1979 met wielrennen en baanwielrennen bezig geweest bij wielervereniging het Stadion.Hij vindt het fantastisch dat Jan Willem mee deed aan de Olympische Spelen. "Hij is wel van mijn cluppie. Het is mooi dat 'ie dat mee gemaakt heeft. Het is een knappe sporter als je de Olympische Spelen haalt." Dorus denkt dat Jan Willem kans heeft om weer deel te nemen. "Hij is jong zat." Dorus is van mening dat er tot te kort voor de spelen is doorgeselecteerd voor het baanwielrennen. "Zo'n ploeg moet je anderhalf jaar van tevoren bij elkaar hebben dan kunnen ze goed  trainen."

TRIEST Hans van Echtelt werkte jarenlang op de sportredactie van het Utrechts Nieuwsblad: "Heel triest wat hem is overkomen. Zo veel voorbereiding en zoveel goed moed. Het was heel veelbelovend afgaande op zijn tweets. Voordat het toernooi goed en wel begon was het afgelopen. Ik hoop dat er mensen zijn om hem op te vangen. Het is een schril contrast met wat er met de andere dorpsgenote gebeurt."