• Simultaanschaken op het programma.

    Schaakclub Houten

Schaakfestijn voor jong en oud

HOUTEN De schaakclub Houten viert in 2018 haar 40-jarig bestaan. Als laatste van de festiviteiten in 2018 stond nu het simultaanschaak op het programma.

Op zaterdagmiddag 24 november werd door jong en oud simultaan geschaakt in café-restaurant de Engel. De opening van het schaakfestijn werd verzorgd door de wethouder van o.a. sportzaken Kees van Dalen. Dertien enthousiaste kinderen schaakten daarna tegen de internationaal grootmeester Tea Lanchava. Het was daarna soms oorverdovend stil. De (schaak)stukken vlogen zo nu en dan van het bord. Gelukkig was een slechte zet niet altijd direct beslissend, want de kinderen mochten daarna voor een betere voortzetting kiezen. Na 53 minuten viel de eerste beslissing. Na ongeveer twee uur bleek dat Tea Lanchava, vaak na taai verzet, alle partijen had gewonnen.

JEUGDZONDEN Omdat de Houtense jeugd zich zo kranig hadden geweerd kregen zij allemaal als aandenken het schaakboek 'Jeugdzonden' cadeau.

GLOSSY De volwassenen werden welkom geheten door Vincent Verstege, de voorzitter van de schaakclub Houten. Alle deelnemers kregen een "Glossy" over het roemrijke verleden van de schaakclub Houten. In totaal 25 heren en 1 (jonge)dame bonden daarna de strijd aan met de, oorspronkelijk uit Georgië afkomstige, Tea Lanchava. Zij verhuisde in 1994 naar Nederland en wenst zich in de komende jaren vooral in te zetten voor het stimuleren van het Nederlandse jeugdschaak.

HEVIGE STRIJD Om 15.30 uur daalde de stilte hoorbaar neer in de champagnezaal van café-restaurant de Engel. De rondetijden van de simultaangeefster liepen op van 7 minuten naar 11 minuten. Dit had natuurlijk alles te maken met felle tegenstand die de schakers boden. De strijd had niet de geplande duur van 2 uur maar 3.5 uur. Louis Wieman, Willem Lakeman, Theo Meeuwse, Vincent Verstege, Gerard Vernooij, Peter van Wijk, Johan de Groot en Gerard Rill speelden remise. Zij ontvingen een fles met inhoud. Dieuwe Bosch, Joop Jentink en Willem Frouws wonnen hun partij en ontvingen een tegoedbon van café-restaurant de Engel.

OPGETOGEN Hierna was de stilte voorbij en waren de muzikale klanken van een naderend feest in de nabijgelegen zaal duidelijk waarneembaar.