• Een blik op een deel van het Eiland van Schalkwijk; de polder Blokhoven.

    André van de Water

Samenwerking op Eiland van Schalkwijk; Eiland op de kaart zetten

SCHALKWIJK Een aantal recreatieve ondernemers heeft de stichting Eiland van Schalkwijk opgericht om het Eiland van Schalkwijk recreatief op de kaart te zetten. "In principe ben ik de initiatiefnemer", zo vertelt Jeroen Stokman over de stichting die eind vorig jaar is opgericht. Enkele weken geleden was een eerste bijeenkomst van de deelnemers van het eerste uur. Tijdens deze bijeenkomst zijn werkgroepen opgestart om te gaan werken aan verschillende onderdelen van de doelstelling van de stichting.

John van Amerongen

"Ik ben ondernemer op het recreatieve terrein", zo vertelt Jeroen Stokman de uitbater van restaurant Jonkheer de Ram. "Ik vind het zonde om in mijn eentje de moeite te doen om het gebied op het vlak van recreatie op de kaart te zetten." Hij ging eens rondvragen bij andere recreatieve ondernemers en die konden zich wel vinden in het idee om samen te werken. "Het is handig om overleg te hebben." Op dit moment hebben zo'n twintig ondernemers zich aan de stichting verbonden. Ondernemers kunnen naar elkaar verwijzen. Bijvoorbeeld als iemand overnacht op Het Eiland van Schalkwijk. René Koteris: "Waar ga je eten?" René houdt zich bezig met de ontwikkeling van enkele vakantiehuisjes. Mensen die geïnteresseerd zijn in de stichting, wel met een zakelijk belang, om zich als ondernemer aan te willen sluiten kunnen contact opnemen via: info@jonkheer-deram.nl

INFORMATIEVE WEBSITE Jeroen Stokman is één van de bestuursleden. "We gaan een website bouwen om mensen te informeren over de recreatieve mogelijkheden op het Eiland van Schalkwijk", zo vertelt René Koteris die in de werkgroep voor communicatie zit. Het Eiland van Schalkwijk vormt een eiland, omdat het door de rivier De Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lek-Rijnkanaal door water omgeven wordt. "Je moet altijd de brug over." Op Het Eiland van Schalkwijk liggen de dorpen Schalkwijk en Tull en 't Waal. Het begrip Eiland van Schalkwijk wordt al enkele jaren door de gemeente in beleidsstukken gebruikt. De gemeente zet in op recreatie op het Eiland van Schalkwijk en zegt daar geen grootschalige woningbouw te willen. In het gebied worden allerlei recreatieve initiatieven ontwikkeld.

TEGEN GROOTSCHALIGE WONINGBOUW Jeroen en René zien de ontwikkeling van recreatie op het Eiland van Schalkwijk ook als een buffer tegen grootschalige woningbouw. "Zo verkoopt Herman Geerdes het ook." Wethouder Herman Geerdes is inderdaad al vaker in het nieuws geweest waar het gaat om de uitbreiding van recreatieve mogelijkheden. Hij 'onthulde' de stalen verbeeld van een kasteel. Hij vestigde de aandacht op de nieuwe kanoroute en hij opende het Klompenpad om maar enkele dingen te noemen.

INWONERS VAN HOUTEN Ze willen zich ook richten op recreatie op het Eiland van Schalkwijk door inwoners van Houten. "Velen hebben nog nooit gehoord van het verdronken bos en het ligt vlakbij Houten", zo zegt René. Ze wijzen er op dat één van de mooiste stukken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de gemeente Houten ligt.