• In de tuin van Kasteel Schonauwen vindt op 21 september één van de drie locatievoorstellingen plaats van de WijkExpeditie Houten-Zuid

    Marleen Biesheuvel

Samen ontdekken wat werkt

Houten is een boeiende nieuwbouwgemeente met wortels in het verleden, die teruggaan tot voor de jaartelling. Veel van de geschiedenis is zichtbaar: archeologische opgravingen, de oude dorpskern het 'Oude Dorp' en historisch interessante gebouwen kregen een eigen, vaak markante plek tussen de nieuwbouw. Houten-Zuid is de 'jongste' wijk in de gemeente. Sinds het eerste zand gestort is en de eerste paal is geslagen in 1997 zijn er meer dan 20.000 mensen in Houten Zuid komen wonen.

In de 'jongste' wijk van Houten worden voor het theaterevenement WijkExpeditie Houten-Zuid op drie historische ijkpunten locatievoorstellingen gemaakt: in de tuin van de Kasteel Schonauwen, bij de boerderij van familie Sturkenboom aan de Wetering en bij het 'verdwenen dorp Loerik' aan de Rietplas. Kenmerkend voor de locaties is dat het bijzondere plekken zijn die de historie van Houten-Zuid markeren. Waar de sporen nog nét zichtbaar zijn en we onze verbeelding nodig hebben om ze tot leven te brengen. Waardoor we onze leefomgeving nog meer gaan beleven en waarderen.

LOCATIE-VOORSTELLING OP KASTEEL SCHONAUWEN Eén de regisseurs van het evenement is Niels Wolfkamp – van Theatermakerij STORM. Hij gaat aan de slag op het landgoed Schonauwen waar nog een toren staat van het kasteel wat er ooit was. Niels: "Met livemuziek willen de sfeer uit de tijd dat Schonauwen een levendig kasteel is doen herleven. Energieke drums geven het ritme aan van een veldslag, of de langen halen van de viool doen denken aan het wenen van een onbereikbare liefde. Hoe dit er daadwerkelijk uit gaat zien, is afhankelijk van de Houtenaren die aanhaken en de instrumenten die zij bespelen. Daarnaast zijn de acteurs bij dit project ook acteur en de acteurs ook danser. Fysiek bewustzijn is hiervoor belangrijk; denk bijvoorbeeld aan freerunners, sporters, oud dansers, yoga, kinderen die op turnen zitten, of capoeira-ervaring hebben. Het verhaal wordt verbeeld door de acties van de performers. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat valt hartstikke mee. Wat belangrijk is, is dat de performers mee willen experimenteren en onderzoeken hoe bewegingen en muziek samenwerken. Als dit lukt, kunnen we mooie dingen gaan maken. Wij volwassenen kunnen eerder schroom hebben, of ons verontschuldigen. Kinderen en jongeren zijn hierin veel ontwapender en durven te doen, waardoor er vaak hele mooie scènes ontstaan. Je bent van harte welkom als je kunt! Als je durft…."

 

OPROEP: DEELNEMERS VOOR THEATRALE PERFORMANCE GEZOCHT! Ben je geïnspireerd geraakt door het artikel en wil je meer weten? Kom meedoen tijdens een open werksessie als muzikant of performer. Je bent 21 april (Eerste Paasdag) van harte welkom deel te nemen van 14.00 – 15.30 uur in Cultuurhuis Schoneveld (Zonnehout 36).

Voor vragen en opgeven mail/bel niels@theatermakerijstorm.nl 06-418 101 82. Meld je zo mogelijk vóór 15 april aan. Je mag ook gewoon binnenlopen op 21 april. Trek in ieder geval makkelijk zittende kleding aan en/of neem je instrument mee.