• Hans van Mil en zijn vrouw Dini hebben de Kunstbus in de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede in leven gehouden, zonder subsidie.

    Agnes Corbeij

Samen naar het theater

BUNNIK/ WIJK BIJ DUURSTEDE Al zestien jaar regelen Hans en Dini van Mil uit Bunnik alles voor de kunst-/theaterbus voor senioren. De bus start in Wijk bij Duurstede en haalt onderweg senioren op uit Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik, om samen naar het theater te gaan in Utrecht of Nieuwegein. Makkelijk, veilig en gezellig.

Agnes Corbeij

Toen Hans met de VUT ging, reageerde hij op een oproepje in de krant voor hulp bij de Kunstbus. "Ik ben nu eenmaal een regelneef en het is ontzettend dankbaar werk." Daarbij wordt hij altijd bijgestaan door zijn vrouw. Dini: "Samen maak je minder fouten en kost het je veel minder tijd."

VARIATIE Hans en Dini kiezen voorstellingen uit de theatergids, die ze al te zien krijgen voordat deze officieel uit is, van de Stadsschouwburg in Utrecht en De Kom in Nieuwegein. "We willen een gevarieerd programma, zodat er voor iedereen wat tussen zit." Voor elke voorstelling reserveren ze vijftig kaarten voor. "Soms bestellen we weer kaarten af, maar vaak moeten we bijbestellen. Bijvoorbeeld bij voorstellingen van Karin Bloemen of Tineke Schouten."

Tot vijf jaar geleden werd het project gesubsidieerd door de provincie. "Dat hield toen op. Het geld ging grotendeels naar een dagdeel loon voor de schouwburg, om het te organiseren. Wij hebben deze buslijn in leven gehouden, door het privé op ons te nemen." In de rest van de provincie ging de Kunstbus ter ziele toen de subsidie stopgezet werd, in de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede niet, dankzij Hans en Dini.

IDEAAAL De Kunstbus is een ideale manier voor mensen die niet meer auto willen rijden of niet alleen naar het theater willen. "Er ontstaan echt vriendschappen onderweg, mensen geven op het formulier aan naast wie ze willen zitten in de bus." In elk dorp heeft de bus een halte. Bij de Schouwburg wordt men voor de deur afgezet en de jas mag gewoon blijven liggen. Het vervoer kost maar 8 euro.

Voor het bestellen van de brochure of andere vragen, kan iedereen terecht bij Hans en Dini van Mil: hadibunnik@gmail.com of 030-6562486.