• Amfoor met tekenvorm, gevonden in Houten

    Archeologische werkgroep Leen de Keizer

Romeinse soldaten hielden wel van een slokje

HOUTEN Bij opgravingen in de omgeving van Houten komen we vaak forse scherven tegen van grote Romeinse potten. Men noemt de voorraadpotten met twee grote oren ook wel amforen. In de Romeinse tijd vervoerden handelaren wijn, olijfolie en vissaus uit Zuid-Europa naar onze streken. Maar er werd in amforen ook graan aangevoerd. Je zou kunnen zeggen dat amforen in de Romeinse tijd als verpakkingsmateriaal dienden.

We kennen een aantal soorten amforen: spits toelopend in een punt, dikbuikig, conisch of enigszins kogelrond. Ze hebben altijd twee forse oren en een ronde hals. Vaak zijn ze gemaakt van witbakkende klei, vermengd met gruis. Ze kunnen tegen een stootje want ze hebben meestal een dikke wand. Maar voor graanvervoer uit Noord-Gallië werden soms ook dikbuikige amforen met een dunne wand gebruikt. Op de kenmerkende oren zien we soms letters die verwijzen naar de pottenbakker, de handelaar, de herkomst of de inhoud van de amfoor.

Met name troepen gelegerd in het Romeinse militaire grensfort Fectio - vlakbij Houten - waren grootgebruikers van olijfolie en vooral wijn. Wijn deed de manschappen zonder twijfel aan thuis denken en er zal regelmatig een kommetje of bekertje wijn achterover zijn geslagen bij de maaltijd en bij spelletjes in de vrije tijd. Dat zal de reden zijn dat onze archeologische werkgroep "Leen de Keijzer" veel herkenbare delen van amforen in de bodem terugvindt.

U bent iedere dinsdag en zaterdag van 10 tot 15 uur welkom op de archeologiezolder van Het Oude Station om de amforen te aanschouwen, die ze gedurende 50 jaar graafwerk in de Houtense bodem hebben gevonden.

Kijk ook even op de website archeologiehouten.nl