• Harry Manders

    John van Amerongen

Rode Kruis helpt ook hier

HOUTEN "Ik heb het 12 jaar gedaan, dan is het misschien goed dat iemand het overneemt", aldus Harry Manders. Na 12 jaar voorzitter te zijn geweest van Rode Kruis Houten, is hij er gestopt. Hij blijft actief als vrijwilliger. 

John van Amerongen

Het was een combinatie van dingen die hem deed besluiten te stoppen. Officieel mag je maar drie termijnen van 4 jaar voorzitter zijn. Bovendien dient zich opnieuw een reorganisatie binnen Het Rode Kruis aan. Harry vindt dat hij dan niet halverwege dat proces op kan stappen en denkt dat zijn opvolger dit beter ter hand kan nemen. "Ik heb jaren geleden al eens gezegd: '150 jaar Rode Kruis dat wil ik nog wel mee maken, daarna stop ik er mee.' Dit jaar bestaat Het Rode Kruis 150 jaar.

BEWEGING Het Rode Kruis is voortdurend in beweging, vertelt hij over zijn jaren als voorzitter. Zo werd drie jaar geleden elke afdeling lid van de landelijke vereniging en verloor daardoor zelfstandigheid. "Er zit nu weer een reorganisatie aan te komen. Als die doorgaat moet ik niet halverwege het proces opstappen." Eind maart heeft hij daarom de spreekwoordelijke voorzittershamer overgedragen aan Felix Bal.

ORGANISEREN Harry heeft het voorzitterschap altijd met veel plezier uitgeoefend. Hij vond het belangrijk dat de vrijwilligers goed hun werk konden doen. Het plezier dat mensen aan activiteiten beleefden gaf hem een goed gevoel. "Daar ga je als bestuurder voor, daar organiseer je iets voor. Het plezier dat mensen beleven aan een koffieochtend is prachtig om te zien."

Rode Kruis Houten heeft ongeveer 75 vrijwilligers. De afdeling Houten bestaat een kleine 25 jaar en is ontstaan doordat een aantal dames uit Schalkwijk de Welfare oprichtten. "Er werd gebreid, er werden dingen verkocht waarbij de opbrengst naar het goede doel ging." Deze Welfare ontwikkelde zich later, toen Houten groeide, tot een volwaardige afdeling van Het Rode Kruis.

ZORGORGANISATIE Het Rode Kruis verleent noodhulp waar ook ter wereld. Het is de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld. Oorspronkelijk gaf het Rode Kruis hulp aan militairen en burgers die slachtoffer waren van de oorlog. In de loop van de jaren is het bieden van hulp uitgebreid. "In Nederland is Het Rode Kruis anders georganiseerd dan in het buitenland. Hier in Nederland is Het Rode Kruis naast organisatie voor noodhulp ook een zorgorganisatie geworden. Er waren niet zoveel zorgorganisaties in de vorige eeuw." Nu zijn er kerken actief, je hebt De Zonnebloem, Het Wereldhuis om maar een aantal zorgorganisaties te noemen die actief zijn in Houten.

Het Rode Kruis in Nederland zit momenteel in een transitie waarbij dergelijke zorgtaken worden afgestoten. Bestaande initiatieven worden veelal voortgezet. Neem bijvoorbeeld de succesvolle koffieochtend van Het Rode Kruis hier in Houten. "We blijven het gewoon doen, we gaan er gewoon mee door." Maar een soortgelijk initiatief opnieuw opzetten zal een Rode Kruisafdeling volgens Harry niet meer doen. "Dat past niet binnen de doelstelling." Nu vindt het Rode Kruis dat initiatieven die zelfstandig verder kunnen, ook zelfstandig verder moeten gaan. Het Rode Kruis trekt zich dan terug.

Zo is het eigenlijk al gegaan met zangkoor The Red Flowers. Het koor is ontstaan uit leden van een een knutselclub die zijn gaan zingen. Het is nu een zelfstandig koor. "We hadden geen mensen meer om de groep te begeleiden."

EVACUATIE Het Rode Kruis biedt ook noodhulp in Nederland, ook hier in Houten. Zo is er bijvoorbeeld hulp geboden bij evacuaties bij brand. In Houten is dit in de afgelopen jaren bij de brand aan de Herenweg en het appartementencomplex in Castellum gebeurd. Toen is die noodhulp verleend door Rode Kruis IJsselstein, omdat Rode Kruis Houten hier niet goed op voorbereid was. "We zeiden toen, dat moeten we ons niet meer laten gebeuren. De organisatie werkt wel zo, dat wanneer het in Houten niet lukt, andere afdelingen bij kunnen springen."

Rode Kruis Houten heeft maatregelen genomen om in de toekomst in Houten wel zelf zulke evacuaties te kunnen doen. Mensen zijn trainingen gaan volgen en de bereikbaarheid loklaal is beter geregeld.

TRUCKERSDAG Rode Kruis Houten en Rotary Club Houten zijn de initiatiefnemers voor de Truckersdag Houten. "Felix neemt nu bij truckersdag mijn rol over. Ik coach hem nog wel daarin." De truckersdag vindt Harry ook een mooi evenement. "Mooi ook om te zien hoe de deelnemers er van genieten." De truckersdag is een zeer succesvol evenement waar door de deelnemers ieder jaar weer naar wordt uitgekeken. Op die dag rijden er 100 trucks met mensen met een beperking als passagier door de gemeente.

Op 20 mei is het weer zo ver.