• Aan het begin van de avond krijgen de tellers instructies van jachthouder George Muijsson. Op basis van de tellingen wordt de reeënpopulatie rond Beverweert in kaart gebracht.

    Margriet Hunse

Reeën tellen in de schemering

WERKHOVEN Het eerste weekend van april vindt in heel Nederland de jaarlijkse reeëntelling plaats. Er wordt drie keer geteld: op vrijdagavond, op zaterdagochtend bij zonsopgang en nog eens op zaterdagavond. Op grond van deze tellingen kan vrij nauwkeurig worden vastgesteld hoeveel reeën er leven in een bepaald gebied. Het Groentje mag in de avondschemering mee met de wildbeheereenheid bij Beverweert.

Margriet Hunse

Muisstil Jachthouder George Muijsson heeft het terrein in vijf vakken verdeeld. De tellers werken in tweetallen en krijgen een plek toegewezen waar ze van half 7 tot 9 uur muisstil zitten te wachten tot de reeën zich buiten de beschutting van het struikgewas wagen.

Opbouw populatie

Op drie meter hoogte, ergens om een hoek aan de rand van het bos, staat een hoogzit: twee stoeltjes in een frame bevestigd aan een boom. Via een laddertje klimmen we omhoog. Van hieruit is een groot deel van het weiland te zien. Reinier Enzerink van de Nederlandse Jagersvereniging: "Door de reewildtellingen kunnen we goed inschatten hoe de populatie opgebouwd is. Teveel reeën in een gebied betekent veel aanrijdingen in het verkeer en schade voor landbouw of fruitteelt."

Onthaasten

Het duur bijna twee uur tot de eerste reeën zich laten zien, maar het wachten is beslist niet saai. Verschillende dieren zijn te zien en te horen: een haas, verschillende ganzensoorten, een havik, een buizerd, een bosuil. "Dit is echt onthaasten" fluistert Reinier. Intussen kijkt hij regelmatig op zijn mobieltje om te zien of andere tellers al iets hebben gezien. Een team heeft geluk en ziet in totaal 7 reeën die op een paar meter afstand nietsvermoedend staan te eten.

Eindelijk beweging

Om kwart over acht, precies als de zon ondergaat, zien we eindelijk iets bewegen aan de overkant. Door de verrekijker zien we twee reeën, waarvan in elk geval een geit. "Dat kun je zien op de manier waarop ze nu staat te plassen, een beetje gehurkt". Om 9 uur is het donker, ook de laatste vogels zijn nu stil. Alle tellers verlaten hun post en komen naar de verzamelplek. In totaal zijn er vanavond 17 reeën gezien.