• Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen

Serie: B&B's in rivierenland; Boerderij De Zalm in Schalkwijk

SCHALKWIJK Overnachten in B&B's wordt steeds populairder. Logisch, want het is een heerlijke manier om een streek maar ook de bewoners op een ontspannen manier te leren kennen. Ook in onze regio zitten echte pareltjes, maar je moet ze net weten te vinden. Wij selecteerden er zes voor u. Deze week: B&B Boerderij De Zalm in Schalkwijk.

Tactisch gelegen tussen de Betuwe en de Kromme Rijnstreek, in het Buiten van Utrecht en op het Eiland van Schalkwijk, staat B&B Boerderij De Zalm. Verscholen achter de Lekdijk, tussen de weilanden en fruitgaarden, maar niet ver van historische stadjes als Wijk bij Duurstede en Culemborg. Een boerderij die gasten het beste uit twee werelden biedt en waar eigenaresse Astrid van Bennekom zorgt dat mensen kunnen genieten, onthaasten en balans kunnen vinden.

door Michel Broekhuizen

Hoe ontstond het plan om de boerderij te verbouwen tot B&B?

,,Ik woon met mijn man Wouter bijna zeventien jaar op de boerderij, die van mijn opa en oma is geweest. Ik ben aan de andere kant van de boerderij opgegroeid. Toen we hier konden komen wonen, was het als een droom die uitkwam. We hadden drukke banen en later ook twee kinderen, dus hebben we veel geklust in de avond en in het weekend. Iets mooi maken, de omgeving delen met anderen en gasten ontvangen hebben we altijd al graag gedaan, dus dat we een deel van de ruimte die we overhadden gingen inrichten als B&B was slechts een kwestie van tijd."

Wat maakt deze B&B anders?

,,Een ander deel van de boerderij gebruik ik als vergaderruimte en praktijkruimte. Ik ben therapeut met een achtergrond in begeleiding en heb een gelijkwaardige opleiding als Psychologie gevolgd. Naast toeristen heb ik een aantal gasten die bewust komt voor begeleiding en balans. Ik bied therapeutische sessies aan op het gebied van Transactionele analyse, familie-opstellingen, lichaamswerk en hypnose. Buiten het toeristische seizoen verzorgen we ook vergaderingen, trainingen en coaching trajecten. Bij mijn vorige werkgevers ben ik altijd werkzaam geweest op het gebied van managementconsultancy, training, coaching en HR-management, maar op een gegeven moment vond ik het mooi geweest en wilde ik meer doen met deze prachtige plek."

Welke visie heb jij op het runnen van de B&B?

,,Ik wil dat mensen zich thuis en welkom voelen. Veel gasten komen terug. We zitten in een prachtige omgeving, op een plek die we graag willen delen. Ik zeg altijd: Wees welkom en geniet. Daarbij laten we iedereen in hun waarde en stellen we ons flexibel op, ook als het gaat om meedenken bij afwijkende inchecktijden. Als gasten privacy willen is dat prima, een praatje maken is ook altijd gezellig. Willen ze een verzorgd ontbijt, dan zorg ik daarvoor, samen met partner Pure & Easy die zorgt voor verse producten. Willen gasten geen ontbijt, dan is dat ook prima. Voor hen is er de Bed & Kitchen, zodat gasten zelf iets kunnen maken in de studio. Slapen kan in de koeienkamerof de hooikamer, zelfs in een echte bedstee. Het runnen van de B&B probeer ik in harmonie met de omgeving te doen. We klussen veel en hergebruiken veel materiaal. En rekening houden met de buren vind ik belangrijk, of het nu gaat om parkeren, rust of hondenpoep."

Wie zijn je gasten en waar komen ze voor?

,,In het hoogseizoen zijn het wandelaars en fietsers, daarbuiten zoals gezegd mensen die voor mijn praktijk komen, of juist voor werk of familiebezoek. Ze zoeken de rust en ruimte op van het buitengebied, terwijl we toch centraal liggen. Utrecht ligt op twintig minuten rijden, en ook oude stadjes als Culemborg en Wijk bij Duurstede zijn dichtbij. In de buurt vind je veel kastelen en forten, maar ook het Verdronken Bos, het Elpad, Waterfort Lunet aan de Snel, restaurant Jonkheer De Ram en een theetuin, Het Waalse Erf. Maar je hebt hier ook steptochten en je kunt wandelen met geiten en bokken met de Bokkenpiloot. De meeste gasten zijn Duitsers, maar soms komen ze van ver; Jacques uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Hij logeerde hier regelmatig voor zijn werk en nu woont hij in de buurt. Jacques kwam hier regelmatig een braai voorbereiden, een barbecue op zijn Zuid-Afrikaans. Met een goed stuk vlees, zelfgemaakte aardappelsalade en braaibroodjes, een soort tosti's. Je zult begrijpen dat hij daarna een goede vriend geworden is."

B&B Boerderij De Zalm, Pothuizerweg 19, 3998 NB Schalkwijk, 06-15520416, welkom@boerderijdezalm.nlwww.boerderijdezalm.nl