• In de zomer van 2017 stond Schoneveld in de steigers om aan het dak te werken.

    John van Amerongen

Rampdak kost Houten mogelijk 1,5 miljoen euro

HOUTEN De gemeente Houten moet mogelijk flink in de buidel tasten om het dak en de gevels van sociaal-cultureel centrum Schoneveld te herstellen. Die zijn tijdens de bouw niet goed afgewerkt met vochtwerend folie, waardoor het hout aan alle kanten rot.

Op dit moment levert dat nog geen acute gevaarlijke situaties op. Maar er is volgens deskundigen wel haast geboden bij het herstel van het pand aan de Zonnehout. De omvang van de problemen werd tijdens herstelwerkzaamheden in de afgelopen zomer pas echt duidelijk.

Uiterlijk in het voorjaar van 2018 moet ingegrepen worden, anders neemt de schade alleen maar toe. In het uiterste geval kunnen zelfs delen van de gevel en het dak losraken en naar beneden vallen. De kosten voor de reparatiewerkzaamheden worden geschat op 1,5 miljoen euro.

FAILLIET De bouwer die het gebouw in 2009 opleverde is inmiddels failliet. Daardoor is het verhalen van de kosten zeer waarschijnlijk niet mogelijk. Toch gaat de gemeente kijken of het juridisch alsnog mogelijk is.

OPEN Volgens de gemeente is een geluk bij een ongeluk dat de herstelwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden zonder dat het pand dicht hoeft. In Schoneveld zit onder meer een bibliotheek, de studio van Omroep Houten en er worden tal van activiteiten voor senioren en jongeren gehouden.

Bron: RTV Utrecht