Proef afvalinzameling start vrijdag

Behalve een vierde kliko ontvangen de bewoners ook een geurarm aanrechtbakje met composteerbare zakjes. Bewoners uit de Akkers en De Bermen gaan voor de gemeente maar ook voor alle overige inwoners gedurende een half jaar de extra kliko en het aanrechtbakje uitproberen. De bewoonster aan wie de wethouder de kliko uitreikte vertelde vooral benieuwd te zijn of het aanrechtbakje zou bevallen. Ze gaf toe nu nog wel eens etensresten bij het grijze afval te gooien. Ze is benieuwd of ze dat nu voortaan met het bakje in de groene kliko zal gooien. In het bakje kunt u dus hetzelfde doen als in de groene kliko en de inhoud van het bakje dan met het composteerbare zakje in de groene kliko doen. Het aanrechtbakje wordt voor het eerst in Nederland toegepast. De collegeleden en ambtenaren hebben het als eerste getest. Het bakje wordt in Italië, in Milaan, gebruikt. Daar gebruiken 900.000 huishoudens het. De kliko werd eerder in Nederland getest in Wageningen en Huizen. Daar werd het gebruik als prettig ervaren. Benieuwd hoe deze vierde kliko en het aanrechtbakje in Houten zullen bevallen.

Nieuw ophaalschema

Op maandag 21 en dinsdag 22 september werden alle kliko's uitgedeeld in de proefwijken. De bewoners die deelnemen aan de proef kregen uitleg over het gebruik van de nieuwe vierde kliko en over het aanrechtbakje. Ook ontvingen ze een nieuw ophaalschema voor de kliko's. De kliko voor Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) wordt nu om de week geleegd. Ook de groene kliko wordt om de week geleegd. Dit gaat om en om met de PMD-kliko. De grijze kliko wordt in het proefgebied nu nog maar eens in de vier weken geleegd. In de proefwijken bevinden zich 500 huishoudens. Medewerkers van de gemeente zullen zich gedurende de proef regelmatig laten zien in de proefwijken om te informeren naar de mening en ervaringen van de bewoners. De proef start op vrijdag 25 september.

In de proefwijken zijn ook inwoners die de extra kliko geen goed idee vinden. Tien mensen hebben aangegeven hem niet te willen hebben en die krijgen er nu dan ook geen en hoeven niet mee te doen aan de proef. Koen Heerkens is één van die inwoners. Hij zegt al maximaal aan afvalscheiding te doen via de bekende kliko's en andere mogelijkheden die daarvoor worden geboden. Een vierde kliko ziet hij echt niet zitten. Hij zegt hier ook geen ruimte voor te hebben in zijn tuin.(JvA)