• Het bankje op het Plein is nu het enige monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

    Archief BDUMedia

Presentatie voorstellen nieuw monument

HOUTEN Op maandag 13 mei presenteren drie kunstenaars hun voorstellen voor een nieuw herdenkingsmonument. Daarna is er ruim gelegenheid om in gesprek te gaan met de kunstenaars en ook kan iedereen een voorkeur voor een voorstel uitspreken. De kunstenaars die een voorstel presenteren zijn Karin Colen, Albert Kliest en Joca Verbeek.

Er hebben 32 kunstenaars belangstelling getoond voor het maken van het monument. Op basis van vooraf vastgestelde criteria zijn vijf kunstenaars uitgenodigd voor een gesprek, dat plaatsvond op 29 maart. Daaruit zijn drie kunstenaars geselecteerd om hun voorstel verder uit te werken en te presenteren aan een breed publiek.

Het nieuwe herdenkingsmonument is een initiatief van de stichting Herdenkingsmonument Houten. De stichting vindt het belangrijk dat het monument een breed draagvlak heeft bij inwoners en ondernemers van Houten. Daarom wil de stichting graag iedereen de gelegenheid bieden om ideeën over de voorstellen te delen en een voorkeur uit te spreken.

Het monument moet centraal staan bij de jaarlijkse herdenking van alle militairen en burgers die hun leven gaven in de Tweede Wereldoorlog, en alle militairen die na de oorlog zijn omgekomen tijdens vredesmissies. Bovendien moet het monument oproepen tot bezinning, om te zorgen dat we stil blijven staan bij vrede en vrijheid en vooral dat we daaraan moeten blijven werken. Daarom wil de stichting zich ook inspannen voor een educatief project, waarmee het belang van deze traditie voor de jongere generaties duidelijk wordt gemaakt.

Het monument moet bij de 75-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog in 2020 in gebruik worden genomen.

De informatieavond vindt plaats op 13 mei 2019.
Inloop vanaf 19.30 uur, start presentaties 20.00 uur.
Locatie: Zaal begane grond, De Roskam, Plein 25 in het oude dorp van Houten.

Voor meer informatie: www.monumenthouten.nl