Duidelijk signaal voor de provincie: bus 49 en 281 moet blijven rijden!

14-08-2019, 10:10 | Lezersnieuws | Anneke

Het openbaar vervoer gaat in de provincie Utrecht behoorlijk op de schop en daardoor dreigt een belangrijke buslijn in Houten te verdwijnen, namelijk buslijn 49 en 281. Dit staat in het Vervoerplan 2020 van de provincie. Dat klinkt nog ver weg, maar de dienstregeling gaat al per 15 december van dit jaar in.

Dat zou betekenen dat er vanuit Houten geen rechtstreekse verbinding meer is van Houten naar de Uithof in Utrecht. Een bestemming waar veel studenten en forenzen vanuit Houten dagelijks naar toe moeten. Als de plannen door zouden gaan, kun je niet meer bij elke inprikker op de Rondweg instappen, maar moet je eerst op het station Houten zien te komen en via een extra overstap op station Vaartsche Rijn naar een tram of een andere buslijn naar de Uithof. Je moet ook nog eens meer kosten maken én je moet nog extra stukken lopend overbruggen omdat er minder haltes op de Uithof komen.

De afgelopen weken konden reizigers reageren en dat heeft men volop gedaan. Ruim 200 mensen uit Houten hebben gereageerd op het plan van de provincie. Daar kwam voor wat betreft het opheffen van lijn 49 en 281 een glashelder antwoord op: niet doen. Het opheffen van de buslijn staat in de top 5 van kritische reacties van de reizigersconsultatie. Ruim 500 mensen vinden het een slecht idee, dus niet alleen mensen uit Houten zelf, maar ook reizigers die naar Houten komen zien het als een verslechtering van de dienstverlening.

De reacties van de reizigers onderstrepen volgens de PvdA  Houten dat het volstrekt onaanvaardbaar is een busverbinding op te heffen die zo belangrijk is om wonen, werken en studeren met elkaar te verbinden. De lijn is, zeker in de morgen, druk bezet en is voor studenten en forenzen de meest betrouwbare route zonder overstapmomenten om naar de Uithof te komen.

Kortom, het is volgens de PvdA Houten een heel duidelijk verhaal! We verwachten dan ook dat de verantwoordelijke wethouder in Houten, Kees van Dalen, het behoud van de buslijn als uitgangspunt neemt voor het gesprek met de provincie en dat hij er voor zorgt dat het openbaar vervoer in Houten er niet op achteruit gaat en zich hard maakt voor het behoud van de buslijn.