• De drie organisatoren van Poëzie aan de Slinger, v.l.n.r. Danny Keff, Nico Croes, Anja Tekelenburg

    Irene van Valen

Poëzie aan de Slinger in het teken van versieren

HOUTEN Na een eerste versie van Poëzie aan de Slinger op 8 juni, volgt nu een tweede editie op 30 november. ,,Het thema is versieren. We hebben reden om de boel te versieren, want we vieren 75 jaar vrijheid. Het woord versieren kan echter uiteenlopende associaties uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van slingers of het versieren van iemand. We zijn nieuwsgierig naar de interpretaties van dichters", zegt Anja Tekelenburg, natuurcoach en levenskunstenaar.

Irene van Valen

VRIJE INLOOP Lokaal, nationaal en internationaal talent is welkom om in zes minuten of drie gedichten zijn of haar werk voor te dragen. ,,Waar de eerste editie vol was, werken we nu met een wachtlijst. De hoeveelheid aanmeldingen toont de interesse in het delen van poëzie", zegt Anja. Zij organiseert dit evenement samen met dichter en schilder Nico Croes en dichter en industrieel ontwerper Danny Keff. Bezoekers kunnen 30 november gratis en doorlopend binnenwandelen in de foyer van Theater aan de Slinger. Vanaf 13.30 uur zijn de deuren open. Om 14.00 uur wordt de middag geopend en dragen verschillende dichters hun werk voor. Om 17.00 uur sluiten we de middag af. Voel hoe het is om te luisteren naar anderen, laat je inspireren tot het schrijven van een gedicht en meld je aan voor een volgende editie via: anja.tekelenburg@gmail.com.

DEEL JE WERK ,,Wij willen mensen aan het thema verbinden door poëzie en verhalen. Het is een kunstvorm die in Houten aandacht verdient, daarom bieden wij een podium. Velen hebben zich al voor een volgende editie aangemeld. Dat bewijst dat dichters hun werk willen delen. Delen is belangrijk", vertelt Anja. In het theater luisteren dichters naar dichters, maar ook geïnteresseerden komen luisteren. Mensen worden gewaardeerd om hun creativiteit in woorden en raken door gedichten of proza anderen. Dichten inspireert. Het is persoonlijk en bestaat juist daarom in verschillende vormen. Net als schilderen kan het abstract of vastomlijnd zijn, een vorm volgen of los van elke vorm geschreven zijn. Het mag allemaal, want het is het proces van de schrijver zelf.

INTERPRETATIE ,,Toch maken schrijver en lezer samen het gedicht, want hoe ik het schrijf kan door de lezer anders geïnterpreteerd worden. Het is nooit fout", legt Danny uit. ,,Dichten is op verschillende manieren te interpreteren. Dat maakt het leuk. Het vraagt om een eigen idee van de dichter en het is aan de lezer wat die ervan maakt. Ik heb door de jaren heen ontdekt dat veel Houtenaren creatief bezig zijn met woord en beeld. Denk naast dichten aan fotografie en schilderen. Het is toch mooi hoe we een podium bieden in een ongedwongen vrije sfeer.

INSPIRATIE ,,Een observatie op straat, in een winkel, al fietsend en door kunstwerken in de openbare ruimte of een woord dat iemand zegt, dat is inspiratie. Je loopt er als het ware tegenaan." Danny kan geprikkeld worden door iets wat hij ziet: ,,Dan wordt mijn creativiteit gestimuleerd. Ik maakte eens mee dat ik een plaatje zag, maar kreeg het niet op papier. Pas een half jaar later kwam het als vanzelf uit mijn pen. Soms schrijven gedichten zichzelf. Een schrijver heeft natuurlijk altijd pen en papier bij zich." Volgens Nico Croes ligt inspiratie in de beleving van wat je ziet, hoort en voelt. ,,Dat combineer ik dan in iets creatiefs als een gedicht of schilderij en vervolgens laat ik dat aan een ander zien of horen. Soms inspireert een eigen gedicht me voor een schilderwerk en soms andersom." Over een woord gesproken: ,,Niet zo lang gelden viel het woord bitterbal. Het bleef hangen en is nu verwerkt in een gedicht", eindigt Anja lachend.