• De productie wordt mogelijk gemaakt door meer dan 50 professionals en vrijwilligers die zich hebben verbonden aan dit initiatief.

    Marleen Biesheuvel

Locatietheater in Houten-Zuid

HOUTEN Sinds een paar weken zijn er in Houten flyers te vinden met een aankondiging van een theatervoorstelling op locatie in Houten-Zuid met de titel 'Over oude grond en nieuwe zielen' op 21 september 2019. Veel mensen zijn nieuwsgierig geworden naar dit theaterevenement en vragen zich af: waar gaat dit over en wat gaat er gebeuren? Tijd voor een interview met de regisseurs Jantine van den Bosch, Jessica Dijkman, Niels Wolfkamp en Marleen Biesheuvel.

Hoe kwamen jullie op het idee om een theatervoorstelling te maken? "Houten-Zuid is de 'jongste' wijk in Houten, maar er wonen inmiddels al meer dan 20.000 mensen. We zijn in gesprek gegaan met mensen die de geschiedenis van Houten goed kennen. Dat gaat ver terug in de tijd. Mensen in Houten-Zuid wonen dus letterlijk op 'oude grond'. Tegelijkertijd brengen alle 'nieuwe zielen' ook verhalen met zich mee en er wordt iedere dag geschiedenis geschreven. Dit leek ons een mooi uitgangspunt voor een beeldende theatervoorstelling."

Wat gaat er dan gebeuren? "Ons idee is dat je theater en de geschiedenis van Houten-Zuid het beste kunt beleven als je op locatie bent. We nemen het publiek mee naar drie plekken in Houten-Zuid waar we je met dans, muziek en verhalen willen verrassen en waar je hopelijk oren en ogen te kort komt."

"Speciaal voor de voorstelling worden er kunstwerken gemaakt door Houtense kunstenaars, door JoCa en door Marijn te Kolsté. Sterker nog, ze zijn onderdeel van de voorstelling. Overigens ook andere kunstenaars doen op allerlei manieren mee. Hoe dat zit, moet je gewoon komen zien."

"En niet te vergeten: een groep fotografen uit Houten maakt vanaf de start fotoreportages en blijft dat doen tot aan de voorstellingen op 21 september. En in het najaar komt er een expositie van hun werk in Cultuurhuis Schoneveld en in theater Aan de Slinger."

Om welke locaties in Houten-Zuid gaat het dan? "Je komt bij de Rietplas, de Toren van Schonauwen en er is een locatie aan de Wetering. Je komt op je eigen fiets en je fietst van locatie naar locatie. Aan het eind van de voorstelling kom je uit bij Cultuurhuis Schoneveld waar je ook was gestart en waar je de voorstelling feestelijk afsluit. We denken ook dat de voorstelling het allerleukst is als je de fietstocht gaat maken met mensen die je nog niet kent. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het kan."