• Het buitenterrein van Cultuurhuis Schoneveld was omgedoopt tot een feestelijk festivalterrein, waar de deelnemers hun expeditie door Houten-Zuid startten.

  Rob de Groot
 • Karen Machielsen: “Na de opening bij Cultuurhuis Schoneveld worden de fietsers uitgezwaaid.”

  Karen Machielsen
 • Anja Grondman: - De Rietplas, ingebed in de bebouwing en het groen, een plek van ontmoeting, recreatie en rust. Nu een plek als decor van een prachtige voorstelling. -

  Anja Grondman
 • Rob de Groot: “Luisteren naar de verhalen van een oude ziel aan de Rietplas. Een ontroerende ervaring voor de toeschouwers die echt werden geraakt.”

  Rob de Groot
 • Wim Vleeskens: “Het was een onvergetelijke dag!” Op de locatievoorstelling op Weteringhout werd het Houtens lied gezongen (origineel is van Tom Sijtsma (tekst) en Gábor Tarján (muziek).

  Wim Vleeskens
 • Ingrid van Leeuwen: - Ik vond dit zo'n mooi moment; treurende nimfen bij het graf in het bos van het mooie Schonauwen. De stilte, de rust. En wij waren getuigen. -

  Ingrid van Leeuwen

Leven op vruchtbare grond, WijkExpeditie

HOUTEN Op de zonovergoten zaterdag van 21 september was Houten-Zuid het decor van een buitengewone  theatervoorstelling met de titel 'Over Oude Grond en Nieuwe Zielen. Meer dan 180 bezoekers hebben fietsend naar, kijkend en luisterend genoten van muziek, dans en verhalen over Houten op drie locaties: kasteel Schonauwen, op de brug door de Rietplas en op het erf van de familie Sturkenboom aan de Houtense Wetering. Na afloop kwamen de bezoekers weer terug bij Cultuurhuis Schoneveld dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein. De reacties van het publiek na afloop waren lovend en hartverwarmend voor de spelers, dansers en muzikanten en iedereen die er maanden aan gewerkt heeft.

"We wilden graag een waardevolle herinnering meegeven over Houten, en dat is gelukt!" En het is nog niet klaar, er komt een foto-expositie van een groep enthousiaste fotografen die de voorbereidingen en de uitvoering op de voet gevolgd hebben. Deze expositie is te zien van 15 november tot 6 december in Cultuurhuis Schoneveld en van 17 januari tot 7 februari in theater aan de Slinger. De toegang is gratis.

De voorstelling was de eerste editie van de Stichting WijkExpeditie Houten. De stichting wil geschiedenis, theater en kunst bij elkaar brengen. Marc Faber was voor de gelegenheid wegkapitein en schreef na afloop van de expeditie het volgende:

Nieuwe zielen fietsen rond

verbinden zich op oude grond

Oude zielen ontmoeten elkaar

op nieuwe grond, intens dankbaar

Verbinding vereeuwigd

Alle zielen, jong en oud

Leven op vruchtbare grond

Het leven waar men van houdt