• Wereldkampioen rolstoeldansen Jessica Schaik uit Houten

    Lysanne van de Kamp

Houtense wereldkampioene straalt bij Rieu

HOUTEN Rolstoeldanseres Jessica Schaik danste de afgelopen drie weekenden mee in het Magnificient Maastrichter Dance company tijdens de twaalf concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Dit deed ze samen met nog honderdvijftig dansparen, waarvan negen rolstoeldansers.

door Lysanne van de Kamp

AL TWINTIG JAAR danst de Houtense Jessica Schaik in haar rolstoel. Inmiddels doet zij dit op hoog niveau. Eind 2018 werd zij Nederlands kampioen en dit jaar werd zij zelfs wereldkampioen. Al met al was het dus niet zo'n verrassing dat de Stichting Rolstoeldansen Nederland haar vroeg toen zij rolstoeldansers zochten voor de shows van André Rieu deze zomer. Schaik: ,,Ik zei direct: túúrlijk wil ik meedoen!" En zo begon het avontuur.

DE SHOW was volgens Schaik één groot feest. ,,We waren er klaar voor! We droegen prachtige jurken en pakken, hadden veel geoefend en tijdens de generale repetitie had Rieu zelf alle puntjes op de i gezet." De dansparen dansten op de Second Walz van Dmitri Shostocovitch. Dit was de muziek waar Rieu 25 jaar gelden mee bekend werd. ,,Ik zou deze muziek thuis niet zo snel opzetten, maar de sfeer als je daar bent, dat maakt het geweldig. Elke avond kwam er ruim 13.000 man, maar het voelt dan zo harmonieus dat het net lijkt alsof je één grote familie bent.

HET PUBLIEK ging helemaal los. We kregen staande ovaties, mensen wilden met ons op de foto, we werden op handen gedragen. Later op de avond dansten we met mensen uit het publiek die ook in een rolstoel zitten. Voor veel van hen was dat de eerste keer, en waren erg dankbaar voor die ervaring. In december zijn er weer nieuwe shows van Andre Rieu. Ook dan zal ik weer meedansen. Ik heb er nu alweer zin in!"

ROLSTOELDANSEN kan in een elektrische rolstoel, maar ook in een handbewogen rolstoel. Je kunt alle standaarddansen ook dansen in een rolstoel. Denk aan de Engelse wals, quickstep, samba, chachacha, rumba. Bij rolstoeldansen dans je altijd met een partner. ,,Bij Rieu dansten we met een staande danspartner zijn, maar normaal gesproken zit mijn danspartner ook in een rolstoel. Ik dans ook wedstrijden.

PASSIE VOOR MUZIEK heb ik altijd al gehad. In muziek kun je je gevoel kwijt. Daarom is rolstoeldansen mijn sport geworden toen ik jongvolwassen was. Ik vind het heerlijk om te doen en zou het iedereen in een rolstoel aanbevelen. Er zijn best wat dansscholen waar je ook kunt rolstoeldansen. Maar zodra het niveau wat hoger wordt, is het aanbod wel wat schaarser.

Veel mensen denken dat mensen in een rolstoel niet kunnen sporten, maar rolstoeldansen bewijst het tegendeel. Het is voor je hele lijf een training: je moet goed rechtop zitten, een heleboel spieren aanspannen en het kan erg intensief zijn. Als je denkt dat je als een zoutzak onderuitgezakt kunt rolstoeldansen, dan heb je het mis!

IN HET DAGELIJKS LEVEN heb je van rolstoeldansen ook profijt. Je leert bijvoorbeeld allerlei draaitechnieken: hoe je draait zonder van je plek af te komen en ook hoe je een grote draai maakt. Dit soort behendigheden komen ook te pas op andere plekken. In sommige winkels zijn de gangpaden zo smal dat je er veel baat bij hebt als je op je plaats kunt draaien. Ik zie mensen soms klungelen, dan denk ik: 'Word jij maar eens een jaartje lid!"