• Anja Reijersen van Buuren, Liseth van de Waerdt met het jongste pleegkind van Anja.

    Agnes Corbeij

Pleeggezinnen netwerken

In Houten wonen 50 pleeggezinnen, die kinderen een tweede thuis bieden. Sinds een jaar hebben zij contact via het Netwerk Pleeggezinnen, om ervaringen te kunnen delen.

Agnes Corbeij

Anja Reijersen van Buuren (40), geboren en getogen in Houten, is contactpersoon van het Netwerk Pleeggezinnen. Zij en haar man zijn al zestien jaar pleegouders. ,,Wij hadden problemen om een eigen kindje te krijgen en wilden een kindje adopteren. Nadat onze oudste zoon geboren was, besloten we te gaan kijken naar pleegzorg. Voor adoptie staan de ouders in de rij, bij pleegzorg staan de kinderen in de rij."

Op haar 24e kreeg Anja haar eerste aanvraag om een pleegkind op te vangen. ,,Het was een jongen van twaalf. Dat was pittig. Het is makkelijker om pleegkinderen te hebben die jonger zijn dan je eigen kinderen. Dan ken je die fases al." Toch beviel het pleegouderschap heel goed en vele kinderen volgden.

38 KINDEREN Uiteindelijk kregen Anja en haar man drie eigen kinderen, inmiddels 11, 15 en 17 jaar oud. Daarnaast heeft de deur altijd opengestaan voor crisisopvang en langdurige opvang. ,,In zestien jaar tijd hebben we 38 kinderen over de vloer gehad." Nu wonen er nog twee pleegkinderen bij hen in huis, waarvan de jongste anderhalf jaar geleden als baby binnenkwam. ,,Beiden kwamen als pasgeboren baby binnen en blijven tot ze volwassen zijn."

Liseth van de Waerdt (47) is een vriendin van Anja en ook pleegmoeder. ,,Zo hebben we elkaar ook leren kennen. Het is gewoon heel fijn om ervaringen te kunnen delen." Met haar man heeft Liseth vier kinderen. ,,We dachten altijd dat het pleegouderschap iets voor ons zou zijn. Er zijn zoveel kinderen die tussen wal en schip vallen, daar willen wij graag bij helpen. Mijn man werkt als onderwijsadviseur, ik werk in de zorg. We voelen ons verbonden met zorgkinderen."

Een uitgebreider artikel over dit onderwerp is komende week in de papieren versie van deze krant te lezen.

INFORMATIE Ouders die overwegen pleegouders te worden, of informatie willen aanvragen, kunnen aankloppen bij De Rading of Timon. Voor contact met het netwerk kan iedereen gebruik maken van het mailadres: pleeggezinnenhouten@solcon.nl