• Irene van Valen

Overstappen is hun geheim

HOUTEN Hugo Uijtewaal (91) en Jeanne Vlooswijk (84) zeiden op 30-12-1958 ,,ja'' tegen elkaar en vierden daarmee hun 60 jarig huwelijksfeest op 30 december jongstleden. Iedere stoel in huis was bezet door kinderen en kleinkinderen en Burgemeester Wouter de Jong en zijn vrouw waren hun speciale gasten.

Irene van Valen

Hugo werd geboren op 19 januari 1927 in Utrecht op Hoograven. Op tien jarig leeftijd verhuisde het gezin naar een boerderij op het terrein van Kasteel Heemstede. Hugo behaalde verschillende diploma's en trad in de voetsporen van zijn vader. Hij nam het boerenbedrijf over. Jeanne werd geboren op 26 juli 1934 in Linschoten. Ze groeide op in een boerengezin. Als oudste van vijftien kinderen hielp ze al snel bij het melken, kaas maken en in huis.

ONTMOETING Hugo en Jeanne ontmoetten elkaar door hun vrijwilligerswerk bij respectievelijk de Jonge Boeren Tuinders Bond (JBTB) waar hij voorzitter was en de Jonge Boerinnen Bond (JBJ) waar zij secretaresse was. De vonk sloeg over tijdens een sportdag van regio Zuid-West Utrecht. Het was een gezamenlijk uitje van beide bondsbesturen. Na één jaar verkering trouwden zij, 32 en 24 jaar oud. Jeanne trok in bij Hugo's moeder en broer. Zij woonden uiteindelijk 49 jaar in die boerderij, voordat zij verhuisden naar 't Goy.

GOEDE EN KWADE DAGEN Hugo en Jeanne kregen zes zoons, waarvan één zoon overleden is. Het verdriet is vers. ,,Hij woonde nog thuis vanwege beperkingen en kwam die zwarte dag ziek thuis. Hij zakte in elkaar in de huiskamer. Directe hulp van een andere zoon en ambulancepersoneel mochten niet baten. Hij stierf aan een hartstilstand", vertelt Jeanne verdrietig.

,,Maar we hebben mooie herinneringen aan het leven bij kasteel Heemstede. Onze zoons speelden op het terrein en waren getuige van de opnames van de film Boezemvrienden. Toen het kasteel leeg stond ontving ik de sleutel zodat het niet gekraakt werd. Ik mocht daar aardappelen en appels opslaan en betaalde daarvoor 1 gulden huur per maand," vertelt Hugo trots. ,,Wij waren getuige van de eerste rookpluimen van de brand in 1987. Het maakte grote indruk op ons gezin."

HET LEVEN VERANDERDE Hugo kon na een hartoperatie niet meer volledig werken. Daarnaast werd de boerderij gewoonweg te groot. Ze verhuisden in 2004 naar 't Goy en wonen nu in een huis naast dat van een zoon en dicht bij de kerk. ,,We wonen hier vijftien jaar en hebben het naar onze zin", zegt Jeanne.

Naast zoons kregen Hugo en Jeanne tien kleinkinderen. Jeanne paste op en hielp bij het cateringbedrijf van één zoon. Ze verzorgde het één en ander aan hapjes en maaltijden, maar vult nu alleen nog eieren. ,,Vorig jaar vulde ik 2200 eieren. Dat hou ik precies bij", lacht ze. ,,Daarnaast pluis ik graag de krant uit. Hugo was veel weg, want hij was naast het werk 30 jaar lid van de boerenbond, bestuurslid bij Landbouwonderwijs en elf jaar lang kerkbestuurslid. Lange tijd gymden en volleybalden we samen. Nu kaarten we elke elke donderdag in dorpshuis de Ploeg."

,,Het geheim van ons huwelijk is overstappen", klinkt Jeanne resoluut. Wat ze direct uitlegt: ,,Bij discussies niet het eigen gelijk halen, maar het de ander te gunnen."