• Femke en Simon tijdens de repetities van Mythos

    Merel Naaijkens

Simon: 'Ik zit in de juiste trein'

HOUTEN In juli ontmoetten we de veertienjarige Simon van Schothorst. Hij volgt naast het VWO de Dansvakopleiding in Den Haag. Hij is overgegaan naar VWO klas 3 en van dansgroep 3 naar dansgroep 5. Hij sloeg een dansgroep over, omdat de planning van beide opleidingen anders niet samen ging.

door  Irene van Valen

Het overslaan van een dansklas heeft gevolgen voor Simon. ,,De jongens waar ik mee dans zijn een jaar verder. Soms denk ik tijdens de lessen: ik had dit nooit moeten doen. Dan lukt het me niet om een bepaalde dans uit te voeren en verlies ik steeds mijn balans. Hoe meer ik dan oefen hoe slechter het gaat, waardoor ik enorm gefrustreerd raak. Een dag later lukt het vaak wel, omdat ik dan de correctie begrijp. Dat voelt echt goed en maakt me extra gemotiveerd. Bij ballet is geen enkele beweging natuurlijk. Alles moet ik leren en oefenen zodat het er natuurlijk uit gaat zien." Simons moeder vult aan: ,,Simon wil iets direct kunnen. In zijn hoofd begrijpt hij wat er van hem gevraagd wordt, maar zijn lichaam en spieren moeten nog mee komen. We merken thuis direct of hij een goede of slechte dag had."

VOORSTELLING Naast de dansvakopleiding en het VWO werkt Simon één weekend in de maand mee aan de multidisciplinaire voorstelling Mythos. Deze voorstelling wordt georganiseerd door de stichting van Dansstudio Olga van Koningsbrugge (OVKB) in Houten. In deze voorstelling werken de selectiegroepen van OVKB samen met oud-leerlingen. Simon speelt zes mannelijke hoofdrollen. In deze voorstelling worden Griekse mythen uitgebeeld. ,,Kennis van de Griekse mythen is geen vereiste, want ook zonder die kennis zijn de muziek en het dansen prachtig en bijzonder om te zien. ,,Wat dit stuk voor mij bijzonder maakt is dat mijn danspartner Femke Feith en ik een deel zelf bedachten. Wij kregen van docente Merel Naaijkens de opdracht om in een muziekstuk onze eigen passie te leggen en een eigen dans te maken. Toen Olga dat zag was ze ontroerd." De voorstelling Mythos is te zien op 10 november 2019 in Theater aan de Slinger. De kaartverkoop start begin oktober.

ZOMERVAKANTIE Van de vier weken dat Simon met zijn broer en ouders in Denemarken op vakantie waren, volgde hij een week balletlessen aan de Summerschool van de Royal Danisch Ballet. Hij oefende onder andere solo stukken en volgde lessen theaterdans en acteren in dans. De week werd afgesloten met een uitvoering. ,,Tijdens de andere vakantieweken deed ik stretchoefeningen om mijn spieren op lengte te houden. Na de zomervakantie kostte het ongeveer een maand om op hetzelfde niveau te zitten als voor de vakantie."

OP ZIJN PLEK Hoewel Simon en het koninklijk Conservatorium in Den Haag een groot risico namen door een dansklas over te slaan, zegt hij nu: ,,Ik heb de goede trein te pakken. Het tempo is in andermans ogen hoog, maar voor mij goed. Ik grijp elke dag nieuwe kansen aan. Soms vraag ik me af hoe mijn leven was voordat ik danste. Ik kan het me niet meer herinneren. Dit is waar ik gelukkig van word."