• Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen

Serie: B&B's in rivierenland: B&B Spoor1880 Hardinxveld-Giessendam

H'VELD-G'DAM Overnachten in B&B's wordt steeds populairder. Logisch, want het is een heerlijke manier om een streek maar ook de bewoners op een ontspannen manier te leren kennen. Ook in onze regio zitten echte pareltjes, maar je moet ze net weten te vinden. Wij selecteerden er zes voor u.

Dwars door de straat liep hij, de eerste echte Betuwelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen die in 1880 gebouwd werd. En daarmee ook dwars door de woonboerderij van de overgrootouders van Alie van Lopik, die daarom onteigend werd. Op nog geen steenworp afstand, pal aan rivier de Giessen en langs het Pelgrimspad, bouwden ze in hetzelfde jaar een nieuwe boerderij. Samen met haar man Evert (beiden rond de 70) runt Alie nu in het voorhuis een B&B: Spoor1880.

door Michel Broekhuizen

Wanneer kwam het idee voor een B&B in dit pand?

Alie: ,,We komen allebei uit het onderwijs en zijn nu met pensioen. Mijn man is daarnaast nog steeds vrij kunstenaar; hij heeft een atelier in huis en schildert het Alblasserwaards landschap met koeien. Hij maakt ook houtreliëfs en houten koeienkoppen. Dit pand bestaat eigenlijk uit twee huizen naast elkaar; mijn opa en later mijn moeder woonden hiernaast. Sinds hij weg is staat het leeg. We hebben wel familie in het buitenland die hier regelmatig verblijft en sinds een jaar of vijf hebben we de ruimte levensloopbestending gemaakt en isolatie en vloerverwarming aangebracht. Later kunnen we hier gelijkvloers gaan wonen. De B&B is een jaar geleden in eerste instantie uit praktische overwegingen ontstaan, om het rendabel te maken. Het is nu een appartement met een slaap- en eetkamer en een badkamer. Daarnaast vind ik het leuk om te verzorgen en het mensen naar de zin te maken. Ik hou ervan om te koken en iets leuk op te dienen en te presenteren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het schoon en hygiënisch is. Wij staan bekend om ons goede, uitgebreide ontbijt."

Wat maakt deze B&B bijzonder?

,,De locatie. Het is een pand met historie, en voor mij één met een verhaal. Het begon natuurlijk met de onteigening van de boerderij, waardoor dit pand er iets verderop voor in de plaats kwam. Het is echt een familiebezit. Ik ben inmiddels de zevende generatie en was elf toen ik hier kwam wonen. Wij hebben het sinds de opening van de B&B Spoor1880 genoemd, om de associatie met de oorsprong en locatie duidelijk te maken. Ook dit pand heeft later, in de Tweede Wereldoorlog, het een en ander moeten doorstaan. Het raakte zwaar beschadigd toen Engelsen een aantal Duitse treinwagons met zendapparatuur wilden bombarderen, maar misgooiden en ook het huis beschoten. Nog steeds zitten de gaten in de muren waar ze dwars doorheen schoten. Zelfs in de paraplubak, die hier nog steeds in de gang staat, zitten kogelgaten. Ook bijzonder is het contrast met de voor- en achterkant. Voor het pand oogt het druk met het spoor en een kruising met stoplichten, maar aan de achterkant vind je een oase van rust, direct aan de Giessen."

Wie zijn je gasten en waar komen ze voor?

,,Die zijn echt heel uiteenlopend. Er komen opvallend veel mensen om het tegenovergelegen Pelgrimspad te lopen, een lange-afstand-wandelpad dat loopt van Amsterdam tot het Belgische Wezet. Geocaching, een schattenzoektocht met gps, is een andere reden waarom veel fanatieke gasten hier komen. In de buurt heb je verschillende caches, verstopplaatsen. De omgeving, voornamelijk poldergebied en boerenlandschap biedt genoeg: boerderijmuseum De Koperen Knop met een thee- en heemtuin, boerendorpjes, oude stadjes als Dordrecht en Gorinchem, zilverstadje Schoonhoven, Slot Loevestein en natuurlijk de Biesbosch. Veel mensen komen vogels spotten en fietsen, met fietsknooppunt 77 om de hoek. Maar we hebben ook veel vaste gasten voor werk of een cursus, mensen die hier verblijven omdat ze verhuizen, bruiloftsgasten en jonge stellen. Die diversiteit is leuk. Ik had laatst bijvoorbeeld een ict'er van Indiase afkomst die in Polen woonde. Die wilde ik een ontbijt met Indiase kruiden voorschotelen, maar hij wilde een Engels ontbijt. En laatst waren er twee dames die voor het Pelgrimspad kwamen, maar niet samen in één bed wilden slapen. Dus heb ik een matras geregeld. Eén ding hebben veel gasten hier gemeen: ze maken er een soort thuis van met hun eigen voordeur en tuin en pakken binnen allemaal lekker de spulletjes uit."

B&B Spoor1880, Damstraat 1, 3371 AC Hardinxveld-Giessendam, 06-46517622, spoor1880@gmail.com

https://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/hardinxveld-giessendam/b-b-spoor1880/74238