• De live muziek tijdens het jubileumfeest werd verzorgd door '2MF'

    Mireille Zijderveld-Jonkman
  • Typisch Houten

    Omroep Houten

Omroep Houten bestaat 10 jaar!

HOUTEN Op zaterdag 19 oktober jl. verzamelden zich een groot aantal vrijwilligers met hun partner in Theater Aan de Slinger voor een groot feest. Aanleiding was het vieren van 10 jaar Omroep Houten, een lokale omroep die in die tijd een vaste positie heeft ingenomen als informatiekanaal voor de inwoners van Houten. Om het jubileum met heel Houten te vieren heeft de omroep voor de inwoners van Houten een documentaire gemaakt, 'Typisch Houten'.

 door Martin Monkel

VERHALEN In 2009 werd Omroep Houten opgericht door Arthur Vierboom, Ger Kroes en Jocko Rensen. In het begin was de lokale omroep van Houten vooral gefocust op het maken van Houtense verhalen, gemaakt door enthousiaste vrijwilligers met een zogenaamde flipcamera. De omroep groeide sindsdien hard. Het aantal vrijwilligers nam toe en in 2013 lanceerde de Omroep Houten haar eigen radiozender, Houten FM! De zender bleek een verbindende factor voor Houten te zijn. Naast spraakmakende interviews en Houtense muziek, is HoutenFM ook een kweekvijver voor nieuw talent gebleken. Zo stroomde diverse radiomakers en producers door naar respectievelijk NPO 3FM, Radio Veronica, 100%NL, BNR en de NOS.
Ook op het gebied van video's en evenementen heeft Omroep Houten enorme stappen gemaakt. De kwaliteit is vooruitgegaan maar ook is er bijna geen evenement te verzinnen waar het videoteam niet bij is. Met reportages en livestreams bij grote gebeurtenissen zoals, het sportgala en de cultuurnacht kan de Houtenaar zijn hart ophalen. Daarnaast kreeg de omroep de afgelopen jaren inwoners uit Houten in beweging bij Het Houten Huis. Het evenement waarbij er geld ingezameld wordt voor een maatschappelijk doel.
In de loop van de afgelopen jaren is de omroep gegroeid tot een organisatie met ca. 75 vrijwilligers en een grote diversiteit aan programma's. Omroep Houten is een publieke lokale omroep, gericht op informatievoorziening over de Houtense samenleving. De omroep maakt gebruik van verschillende kanalen, zoals radiofrequentie 107.3 FM, de website Omroephouten.nl en de sociale media.

WAARDE Hoofdredacteur Gerard Hurkmans onderstreept het belang van een lokale omroep en de lokale journalistiek. ,,De afgelopen 10 jaar heeft Omroep Houten zichzelf ontpopt tot vaste waarde in het Houtense medialandschap'' zegt hij, ,,en dat is knap voor een organisatie die alleen uit vrijwilligers bestaat. Ook de komende 10 jaar willen we Houten blijven verbinden en voorzien van nieuws, reportages en de mooiste verhalen.''
Ook is Gerard enthousiast over de toekomst. Mede door de snelle technologische ontwikkelingen ziet Omroep Houten veel kansen om inwoners uit Houten nog meer en beter te bereiken. ,,Dat doen we nu al via onze website en HoutenFM, maar ook via onze sociale media. Facebook, Instagram en YouTube zijn steeds belangrijker geworden om de 'Houtenaar' te bereiken. Het mooie aan de ontwikkelingen is dat we de content steeds interactiever kunnen brengen, dan doen we bijvoorbeeld nu al via Instagram Stories. Die wisselwerking zal de komende jaren alleen maar groeien."
Paul van Ruitenbeek, voorzitter van Omroep Houten, prees in zijn toespraak de hoofdredacteur. ,,Ik vind het knap hoe hij zo'n vrijwilligersploeg van 75 mensen aanstuurt."

 

CADEAU Tijdens het jubileumfeest gingen de ongeveer 130 aanwezigen 'terug in de tijd'. Dat werd gedaan met een quiz, het vertellen van anekdotes en het tonen van beelden van 2009 tot 2019.
Ter gelegenheid van 10 jaar Omroep Houten, geeft de omroep graag een cadeau aan de inwoners van Houten. In een korte documentaire zijn we op zoek gegaan naar 'Typisch Houten'. In gesprekken met Houtenaren (import) en Houtenezen (hier geboren) probeert de omroep in deze documentaire boven tafel te krijgen wat vandaag in onze stad 'typisch Houten' is. Tijdens deze speurtocht spreekt zij met mensen als Robert Derks, de stedenbouwkundige die Houten bedacht heeft, Gijs van Leeuwen, oud raadslid en fractievoorzitter voor de SGP in Houten en Aleid Groothoff die nieuwe Houtenaren helpt zich thuis te voelen in Houten. Ook andere oude en nieuwe inwoners van de stad geven hun mening. Zo wordt ook de burgemeester Isabella - als nieuwe inwoner - bevraagd over zijn eerste indrukken.

Bekijk de documentatie: https://houtensnieuws.nl/lokaal/overig/omroep-houten-bestaat-10-jaar-651720