• De Koffiefiets verdwijnt van het station, als het aan U-stal ligt

  Rina Knopper
 • De Koffiefiets verdwijnt van het station, als het aan U-stal ligt

  Rina Knopper
 • De Koffiefiets verdwijnt van het station, als het aan U-stal ligt

  Rina Knopper
 • De Koffiefiets verdwijnt van het station, als het aan U-stal ligt

  Rina Knopper
 • Rina Knopper
 • Rina Knopper

Mag de Koffiefiets op het station blijven?

HOUTEN ,,Dit bericht kwam echt als donderslag bij heldere hemel", aldus Djofre van de Koffiefiets. Hij is van maandag tot en met donderdagmorgen te vinden in de Traverse van het station Houten. Maar dit is helemaal niet meer zo zeker nu U-Stal heeft laten weten te willen stoppen met de diensten van de Koffiefiets.  Zij gaan het beheer zelf invullen. Er komt een beheerder midden in de stalling. Koffiedrinkende reizigers staken ondertussen hun mening niet onder stoelen of banken.

door Rina Knopper

,,Het is allemaal zo snel gegaan! Op 4 februari kwam de melding van U-Stal dat ik per 1 maart aanstaande moet stoppen met mijn dienstverlening in de Traverse. Al sinds 2014 schenk ik mijn koffie voor de reizigers! Toen ik met mijn Koffiefiets in de Traverse opdook, vond iedereen het een goed idee en de reacties waren hartverwarmend. Volgens mij is Houten ook uniek met mijn/zijn Koffiefiets."
Langzaamaan kwam er tijdens het koffieschenken extra werkzaamheden bij, zoals bijvoorbeeld het openstellen van het Transferium, uitgifte van OV fietsen en het beheer van de toiletten. Hiervoor krijgt de Koffiefiets een kleine vergoeding van U-Stal. Deze vergoeding maakt het mogelijk om elke morgen tegen een redelijke prijs lekkere koffie te schenken.
,,Mijn Koffiefiets is een sociaal gebeuren geworden. Ik ben wel eens gebeld door iemand die al in de trein zat dat hij zijn handschoenen nog op zijn bagagedrager had laten liggen. Of ik ze even in bewaring wil nemen. En pas nog iemand die zijn sleuteltje in de fiets had laten zitten, of ik hem even op slot wilde zetten. Zo gaat dat hier. Sommige mensen blijven even staan voor een praatje en anderen hebben maar nét tijd om af te rekenen." Djofre kijkt zorgelijk: ,,Dat is ook nog iets….ik verkoop namelijk ook strippenkaarten, dan kunnen mensen een kaart kopen voor € 20 voor 11 cappuccino's. Stempelen gaat namelijk sneller dan afrekenen. Als ik stop, moet ik dat compenseren."

REACTIES Op een tafel ligt een stapel briefjes waar bezoekers hun reactie op kunnen zetten. Een voorbeeld:  Het is de enige gezellige plek 's ochtends vroeg waar ik als gepensioneerde even een praatje kan maken. De koffie is goed en ik kan even mijn hart luchten. Ik vind een station zonder Koffiefiets ongezellig en een tikkeltje onprettig. 

Djofre heeft contact gezocht met wethouder Kees van Dalen, hij is de wethouder die de contacten tussen Houten en U-Stal regelt. ,,Ik vind de wethouder een betrokken man en ik hoop dat hij iets aan deze situatie kan veranderen."

Er is een mailadres geopend waar iedereen zijn mening kan geven over de ontwikkelingen rond het Traverse en de Koffiefiets. Dit is: koffiefietsmoetblijven@gmail.com Ook is een petitie gestart: klik hier . Inmiddels is de petitie al door meer dan 250 mensen ondertekent.

Wethouder Kees van Dalen zei op Facebook dat hij zich voor deze dienst zal blijven inzetten. Djofre hoopt via sympathiebetuigingen de wethouder te kunnen ondersteunen in het zoeken naar een creatieve oplossing.