• Het kunstwerk in de tunnel bij Vechten is onthuld

    Provincie Utrecht

Kunstwerk verfraait tunnel bij Vechten

BUNNIK Het kunstwerk 'Levende Linies' heeft de tunnel bij Vechten in Bunnik een nieuw uiterlijk gegeven. Het kunstwerk verbeeldt deze bijzondere plek waar de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij elkaar komen. Gedeputeerde Rob van Muilekom, wethouder Erika Spil en Ype Heijsman, directeur van Rijkswaterstaat onthulden vandaag dit bijzondere kunstwerk.

Het verfraaien van de tunnel met dit kunstwerk maakt deel uit van een bredere aanpak om het gebied in en rondom de tunnel veiliger en aantrekkelijker te maken. Zo is er een drempel aangelegd en worden de verlichting in de tunnel en de bebording verbeterd. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang en bestaat uit forten, kazematten, militaire sluizen en waterwerken in een prachtig open, groen landschap. De Limes is de grens van het Romeinse Rijk, dit grootste archeologische monument van Nederland ligt deels diep verscholen in de grond. Beiden zijn genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedstatus.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Deze tunnel verbindt de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Limes. Dit gebied is historisch erfgoed en daar zijn we trots op. Het kunstwerk inspireert voorbijgangers om de achterliggende verhalen van dit gebied te ontdekken."

ONTWERP Het ontwerp van Bart Lunenberg is gekozen uit meerdere ontwerpen van kunstenaars die vorig jaar in de Kerstvakantie te zien waren in een pop-up expositie in het Waterliniemuseum. Daar konden bezoekers aangeven welk ontwerp hun favoriet was. De uitkomst van de pop-up expositie kwam overeen met de keuze van de begeleidingscommissie, bestaande uit de gemeente Bunnik, Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht en het Waterliniemuseum.

OVER DE KUNSTENAAR Bart Lunenburg (Utrecht, 1995) groeide op in Houten en studeerde in 2017 af als fotograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Lunenburg is gefascineerd door de manier waarop mensen zich verbinden met hun dagelijkse omgeving en hoe ze deze door middel van architectuur vormgeven.