• Speelveld Oude Dorp

  Rina Knopper

Inbraakgolf busjes Oude Dorp

HOUTEN Afgelopen weekenden zijn er rond het Oude Dorp diverse busjes van aannemers opengebroken. De eigenaar van een aannemersbedrijf op de Prins Bernhardweg zegt dat de schade al oploopt tot méér dan elfduizend euro. Na onderzoek blijkt dat het dievengilde bij minstens drie andere busjes in deze buurt hun slag hebben geslagen, de ondernemers de volgende morgen verslagen achterlatend.

door Rina Knopper 

Wat gaat er door je heen als je 's morgens weg wilt rijden en je bestelbus is leeggehaald? De ondernemer aan de Prins Bernhardweg reageert: ,,Ik ben zo verschrikkelijk boos! Als aannemer doe je je best om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn en je zorgt dat je spullen in orde zijn. Dan kom je in alle vroegte bij je bus en dan ontdek je dat die is leeggehaald! Je moet je klant afbellen, je moet aangifte doen, je moet de inbraakschade regelen en nieuw gereedschap kopen. Hoe voorkom je deze ellende?"


NOG MEER Maar het blijkt dat er in dezelfde nacht nog meer busjes de klos zijn: een busje van een hovenier op de Wethouder van Rooijenweg werd opengebroken en leeggehaald, ook een busje van een elektricien en bouwondernemer moesten er aan geloven. Er zijn speculaties, een buurtbewoner: ,,In voorgaande jaren was ook in deze periode een verhoging aan inbraken, deze periode valt samen met weer naar het woonland vertrekkende seizoensarbeiders." Maar er zijn geen bewijzen hiervoor. 


NACHTELIJKE UREN ,,Het is een veel voorkomend fenomeen dat de inbraken in de nachtelijke uren plaatsvinden en het duurt voor een geoefende inbreker maar 30 seconden om het standaardslot van een een laadruimte open te breken. En dat ook nog bijna geruisloos. Het hoogwaardige gereedschap is interessant omdat dit een goede tweedehandswaarde heeft én omdat dit gereedschap slecht geregistreerd wordt. Vooral Ford Transitbusjes worden vaak getroffen", aldus Margreet Jansen van Verzekeringsbureau Bestrijding Voertuigencriminaliteit (VdV). 

MAATREGELEN Om te voorkomen dat je zelf de dupe wordt van bendes die het op de inhoud van jouw busje hebben voorzien kun je een aantal maatregelen nemen.
Zo is het verstandig om op een veilige plaats, waar straatverlichting aanwezig is te parkeren, Daarnaast is het verstandig om een alarmsysteem te installeren, geen uitbundige reclame op de bus te zetten en stevige, extra sloten op de deuren te monteren. Daardoor maak je het inbrekers een stuk lastiger.

Tips om inbraak in bestelwagen te voorkomen:
 

 1. Parkeer je bestelwagen op een veilige plaats
  Parkeer je bestelwagen op een veilige plek zoals een garage of een goed verlichte parkeerplaats. Wanneer dit niet lukt, plaats je bestelwagen dan met de achterdeur zo dicht mogelijk tegen een muur.
 2. Installeer een alarmsysteem en een bestelwagen slot
  Een goedgekeurd alarmsysteem in combinatie met een gecertificeerd mechanisch beveiligingsslot werkt het meest preventief tegen ladingdiefstal.
 3. Minimaliseer het zicht naar binnen
  Blindeer de laadruimte zodat het gereedschap niet zichtbaar is. Raamrasters zijn hier een goed middel voor. Deze zijn eenvoudig en snel te monteren.
 4. Geen reclame op je bus
  De naam van je bedrijf op je bus is goede reclame, maar ook een aanwijzing voor dieven dat er iets te halen valt. In busjes zonder reclame wordt minder ingebroken.
 5. Merk je gereedschap
  Breng met onwisbare inkt een persoonlijk kenmerk aan. Hierdoor is je gereedschap uniek en moeilijk door te verkopen. Registreer je gereedschappen op de website van Stopheling .Registreer bij aankoop je gereedschappen zodat je bij diefstal eenvoudiger aangifte kunt doen. 

Uit ervaring blijkt dat ondanks al deze maatregelen een inbraak toch niet helemaal te voorkomen is.