• Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen
  • Michel Broekhuizen

'Ik word blij van mensen in vakantiestemming'

Overnachten in B&B's wordt steeds populairder. Logisch, want het is een heerlijke manier om een streek maar ook de bewoners op een ontspannen manier te leren kennen. Ook in onze regio zitten echte pareltjes, maar je moet ze net weten te vinden. Wij selecteerden er zes voor u.

Net buiten de oude stadmuren, knus tussen de andere dijkhuizen aan de Gorinchemse Lingsesdijk ingenesteld, ligt B&B De Sleutel van Holland. De enthousiaste uitbaatster Esther Jansen-Prook (47) belooft gasten hier benedendijks, aan de achterzijde van haar huis, een waar paradijsje met een artistieke uitstraling en een mediterraans aandoende patio, voor de rustzoeker die graag met een boekje en drankje op het beschutte terras zit – alsof-ie 'thuis' op vakantie is.

door Michel Broekhuizen

Wanneer besloot je om in je huis een B&B in te beginnen?

,,Ik heb in het verleden al van alles gedaan. Ik heb in de zorg en het onderwijs gewerkt, bij een uitgeverij, ik ben therapeut geweest en ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd. Ik vind veel leuk, zeker op het gebied van cultuur en natuur. Mijn laatste baan was in het onderwijs, daar ben ik twee jaar geleden – na vijftien jaar - mee gestopt. Ik wilde een keer heel wat anders, al wist ik nog niet precies wat. Ik heb er een jaar over nagedacht. Ik werd geïnspireerd door mijn schoonzus, die een B&B in Dordrecht runt. Daar werd ik erg enthousiast door. Ik zag mogelijkheden in de ruimte benedendijks achter ons huis, waar ik een praktijkruimte had. Ik ben lekker na gaan denken over een thema en de naam, die ik op infoborden in de stad tegenkwam. Ik kwam uit bij de Sleutel van Holland, zoals Gorinchem ook wel genoemd wordt. Die naam werd bedacht in de tijd van Napoleon, omdat Gorinchem door de Fransen werd gezien als een strategische plaats om vanuit hier de rest van Nederland in te trekken. Inmiddels run ik de B&B al weer één jaar."

Wat onderscheidt deze B&B van andere B&B's?

,,Mijn enthousiasme waarmee ik de B&B run en de liefde voor Gorinchem en de omgeving overbreng, denk ik. Dat hoor ik vaak. Ik ben gek op deze groene, oude stad, waar ik door de liefde vier jaar geleden naartoe ben verhuisd. Toen hebben Gorinchem en de omgeving mijn hart gestolen, en ik wil niet meer weg uit dit mooie rivierenlandschap. De uiterwaarden, het rivierenlandschap, Gorinchem met het Hollandse plaatje van de molen en de stadswal. Ik vind het ook zó leuk om gastvrouw te zijn en het mensen naar hun zin te maken, nieuwe mensen te ontmoeten en verhalen te horen. Het is iets nieuws wat ik ontdekt heb. Ik word blij van mensen in vakantiestemming. Ik vind het zelfs zo leuk dat het naar meer smaakt. Ik zou wel een keer een nieuwe B&B in de stad willen beginnen die groter is. Daarnaast is de ruimte achter ons huis verrassend. Het is aan de voorkant een normaal huis, maar aan de achterkant heb je, half onder het huis, een eigen studio met eigen opgang; je eigen groene paradijsje waar je lekker een biertje of wijntje op je terras kunt drinken. Hier ervaar je echt rust en privacy, terwijl je maar vijf minuten fietsen van het centrum van Gorinchem vandaan bent."

Wie zijn je gasten en waar komen ze voor?

,,Voornamelijk Belgen, Duitsers en Nederlanders die komen wandelen en fietsen. Daarnaast heb ik door de grote concerns in de omgeving en de evenementenhal in de winter ook veel zakenmensen. Het is hier een rijke omgeving met heel veel fiets- en wandelroutes, het Pelgrimspad en het Klompenpad, Slot Loevestein, de Hollandse Waterlinie met Fort Vuren, de Biesbosch, de pontjes en natuurlijk het oude stadje Gorinchem zelf, mét het museum. En het leuke is: ik heb het allemaal zelf gedaan en gezien."

a[ B&B De Sleutel van Holland, Lingsesdijk 19a, 4207 AA Gorinchem, 06-54932068, desleutelvanholland@gmail.com, www.desleutelvanholland.com

p[ meer foto's en een video zijn online te vinden.