• Opnames voor SBS6

  IncidentenCity
 • In LEGO worden ramoen nagebouwd, gezonken woonboot in Nijmegen

  IncidentenCity
 • Mislukte ontsnapping uit gevangenis in Vught

  IncidentenCity
 • Graanmolen van Bovenkarspel

  IncidentenCity

Brandweer LEGO op reis, SBS6 komt filmen

HOUTEN Al 17 jaar trekken brandweerman Evert de Graaf uit Houten en zijn vriend en collega André Overeem door Nederland met hun IncidentenCity. Een mini rampenstad van 23m2 oppervlakte dat uit meer dan 250.000 LEGOsteentjes bestaat. 

DENEMARKEN Op uitnodiging van LEGO mogen ze Incidentencity exposeren van 13 t/m 16 februari in Denemarken.

Een artikel in het AD/Utrechts Nieuwdblad hierover trekt gelijk landelijke aandacht. De redactie van "De Wereld Draait Door" wil de stad gelijk die avond in de uitzending hebben, maar dat blijkt qua reis- en bouwtijd niet realiseerbaar. Radio interviews volgen bij DJ Gerard Ekdom en Jeroen van Inkel. Voor SBS6 'Hart van Nederland' is de reis naar Houten geen belemmering.

Als de stad in de kazerne van Houten West voor een deel is opgebouwd, beginnen de opnamen. Overeem vertelt dat IncidentenCity een laagdrempelige wijze is om kinderen te leren wat het werk van de brandweer inhoudt. ,,Daarvoor zetten wij een wedstrijdformulier in, waarop letters ingevuld kunnen worden. Met de uitkomst wordt een slagzin gemaakt dat te maken met brandveilig leven."

De cameraman en verslaggever kijken met verbazing naar de nagebouwde historische graanmolen brand van 1 januari in Bovenkarspel, de gezonken woonboot in Nijmegen van 17 januari en de mislukte ontsnapping poging uit de gevangenis van Vugt op 19 januari. "Whoow" wat is dat actueel" zie je ze denken. De Graaf moet er om lachen. ,,"Dat horen wij overal waar wij exposeren. De omvang, de actualiteit en dat alles draait, knippert en rijdt is ook de kracht van de stad. Dat boeit kinderen maar ook ouders. Ook de 50 nieuwe tankautospuiten van de Veiligheidsregio Utrecht zijn nagebouwd en staan over de stad ingezet. Overeem: ,,Dat was wel negen maanden pionieren, maar het resultaat mag er wezen."

EUROPA Voor De Graaf en Overeem is de uitnodiging om naar Denemarken te komen wel de slagroom op het toetje. De Graaf: ,,Daar exposeert wel de wereldtop van de LEGObouwers. Dat wij daar tussen mogen komen staan, maakt je wel trots". Als de opnamen afgerond zijn maken de SBS6 mannen nog snel wat foto's. ,,Weet je" zegt de cameraman wijzend ,,bij die twee nagebouwde incidenten ben ik ook geweest om opnamen te maken. Prachtig nagebouwd. Is dat toeval of niet?"