• Varkentjes gaan weer mee met Josse

    Rina Knopper

Afscheid van de varkentjes

HOUTEN Vandaag is het dan zover; de 'logeervarkentjes' bij het kanaal hebben hun taak volbracht. Ze worden door varkensherder Josse Haarhuis van 'buitengewonevarkens.nl' weer opgehaald.

De varkens zijn in maart van dit jaar naar het Biezenveld gebracht om de ganzenpopulatie terug te brengen. Ze hebben geleerd de eieren van de ganzen op te sporen en vervolgens op te eten. Bijkomend voordeel is dat de nesten zodanig beschadigd raken dat de ganzen er niet meer op broeden.

Elke week werden de varkens door het broedgebied van de ganzen geleid. Maar tijdens de eerste wandelingen hadden de (toen nog) biggetjes de grootste moeite om de eieren op te sporen en op te eten. ,, De eieren waren gewoonweg nog te groot, maar al snel hadden ze door waar ze moesten zoeken en werden de eieren een echte lekkernij. Grappig om te zien hoe bij een vondst alle varkens zo snel als hun pootjes konden dragen op de gelukkige vinder afvlogen."

RESTAURANTS De proef is afgerond en de evaluatie volgt nog. Josse geeft aan dat er dit seizoen ongeveer 600 eieren zijn gegeten en 60 nesten zijn vernield. De varkentjes gaan voor de slacht. Het zijn natuurlijk scharrel-ganzen-varkens en ze keren als 'streekvlees' terug naar Houten. Het vlees van de ganzenvarkens staat binnenkort op het menu bij Dinner at Six en Bij Teus.