• Claudia Verbree

Oudste Houtenaar 107 jaar

HOUTEN ,,Ik word een beetje doof en mijn ogen worden slecht, maar de geest is nog goed", aldus de 107-jarige Henk Agterberg. Op vrijdag 27 juli bracht loco-burgemeester Hilde de Groot een bezoek aan deze oudste man van Houten ter ere van zijn verjaardag.

Wat is het geheim van het behalen van deze memorabele leeftijd? ,,Sterke genen, niet roken, niet drinken en hard werken", verklapt dochter Tineke. Zij is het achtste kind van de tien. Zeven dochters en drie zoons. Met 20 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen is Agterberg een gezegend man. Eén van zijn kinderen woont in Canada en twee zijn er op vakantie tijdens zijn verjaardag, maar de rest viert zijn verjaardag mee. Mevrouw Agterberg is in 1999 overleden op 84-jarige leeftijd.

,,Je moet niet alles geloven hoor wat ze zeggen", grapt Agterberg. Hij zit zichtbaar te genieten van alle aandacht. ,,Zoveel visite had ik niet op gerekend, maar ik vind het fantastisch."

Agterberg had zelf niet gedacht de leeftijd van 107 te halen: ,,Ik heb verschillende keren kritiek gelegen. Een longontsteking op oudere leeftijd is gevaarlijk en ik heb veel aan de dokters te danken." Volgens oudste zoon Henk is zijn vader ,,een ouwe taaie." Agterberg heeft zelf één tip om oud te worden: ,,Gewoon doorgaan met ademhalen."

Tot maar liefst zijn 100ste verjaardag heeft Henk Agterberg zelfstandig gewoond aan de Koppeldijk in Houten. Hij kreeg wat hulp met zijn schapen en wat thuiszorg, maar verder redde hij zich goed. Totdat hij viel en meer hulp nodig had. Na enige tijd te revalideren in het Houtens Erf, kwam Agterberg terecht in het Hatna Huis waar hij nog steeds met veel plezier woont.