• Dave Harmsworth aan het werk boven in de boom.

    Agnes Corbeij

Oude kersenbomen worden vogelkunstwerk

SCHALKWIJK Een oude kersenboom in de Kersentuin in Schalkwijk werd woensdag in rap tempo getransformeerd tot kunstwerk. Dave Harmsworth ging de boom op artistieke wijze te lijf met een kettingzaag. Het kersenseizoen loopt alweer op zijn einde en oude bomen worden vervangen. Deze boom blijft in de vorm van kunstwerk nog zeker tien jaar staan, aldus beheerder Frans van Jaarsveld.

Mark van der Wel / Agnes Corbeij

De Kersentuin is van de familie Uijtewaal uit Schalkwijk en wordt gehuurd door Hanke Schoor, die er Eethuis STER runt. Sinds twee jaar staat er al een tovenaar van hout, ook door Harmsworth gemaakt. De geboren Brit woont al een aantal jaar in Utrecht en kan met een kettingzaag van alles maken. Hij won er op Europees niveau prijzen mee.

ZACHT HOUT Kersenhout is goed te bewerken. Harmsworth: "Het hout van kersenbomen en specifiek van de 'vroege Duitser' is redelijk zacht en de takken en stam dunner dan bijvoorbeeld die van de eik. Daarom moet ik vindingrijk zijn in het bedenken van figuren. In dit geval lukt het aardig om van de uiteinden van de takken vogels te zagen." Na een klein uurtje hadden drie takken een nieuwe vorm; die van een uil, een kraai en een wegspringende vogel.

Frans van Jaarsveld is getrouwd met Margot Uijtewaal. Frans was jarenlang de eigenaar van Boom Totaalzorg in Schalkwijk. Het echtpaar woont nog altijd naast het bedrijf. Margot zegt met een grote glimlach: "Als eigenaar en beheerder van dit stukje boomgaard hebben we nog wel eens dispuut over het beheer." Over de boom waren ze het eens. Margot: "De hoogstamboom verdwijnt uit het landschap. Daarom wilden we deze oude boom nog behouden." Frans: "Hij kan nog wel tien tot vijftien jaar blijven staan zo."

KERSENTIJD In de kersentijd werkt 't Groentje samen met RTV Utrecht. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina Kersentijd. Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.

Label:

Kersentijd