• Nationale tuinweek
  • Pullenhof
  • Tuin Marijke Prins

Open tuinenweekend

HOUTEN Zaterdag 17 en zondag 18 juni organiseert de Houtense afdeling van Groei & Bloei het jaarlijkse open tuinenweekend. In Houten, 't Goy en Schalkwijk worden 12 tuinen opengesteld: kleine tuinen in de nieuwbouw, grote tuinen op het platteland van Schalkwijk en 't Goy, tuinen die allemaal een eigen karakter hebben: natuurvriendelijk, moestuinen, een tuin waar eigen producten worden verkocht, tuinen met een boomgaard of een theehuis, oude tuinen en tuinen die nog maar kort bestaan.

DIVERS EN NATUURVRIENDELIJK Bij verschillende tuinen staan duurzaamheid en natuurvriendelijkheid nadrukkelijk op de eerste plaats: er zijn tuinen met speciale schuilplaatsen voor dieren, oude fruitrassen of er wordt materiaal hergebruikt. Op de zaterdag kunt u ook de Open Dag van de Volkstuinvereniging Houten aan de Binnenweg bezoeken. In Schalkwijk kunt u rondgeleid worden op de Tuinen van Jonkheer Ram. Bijzonder is dat zondag de tuin van het Moluks Kerkelijk Centrum aan de Oud Wulfse weg geopend is, waar een groep vrijwilligers al enkele jaren werkt aan de inrichting van een tuinvogelreservaat. Bij het centrum geeft op zondagochtend het leerlingenorkest van de Montessori-basisschool twee maal een optreden. In 't Goy is onder meer de tuin van Marijke Prins te bezoeken: achter de beukenhaag wuiven in de voortuin verschillende grassen, die straks in de herfst heerlijk verkleuren te midden van een aantal daglelies in strak vormgegeven vakken. Achter het huis ontvouwt zich een grote tuin met kleurrijke borders, een vijver en een majestueuze oude reus: een negentigjarige appelboom van het zeldzame ras Gravensteiner. Marijke exposeert dit weekend tegelijk ook een aantal van haar schilderijen. In Schalkwijk is De Pullenhof geopend: de steeds verrassende grote borders zijn dit voorjaar opnieuw ingericht samen met tuinontwerpster Carrie Preston met als thema Maanlicht. Bij de tuin van Helene de Vries is recent begonnen met een nieuw stuk bostuin van 1000 m2.

VAN EN VOOR TUINLIEFHEBBERS Er zijn met elkaar twaalf tuinen te bekijken in Houten, Schalkwijk en 't Goy. De deelnemende tuinen zijn op enkele uitzonderingen na geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur én gratis toegankelijk. Het weekend is onderdeel van de jaarlijkse Nationale Tuinweek van Groei & Bloei. Dit jaar zetten in tientallen plaatsen, verspreid over het hele land, tuinliefhebbers hun tuin gratis open voor het publiek. Meer informatie over de deelnemende tuinen en de locaties vind je op www.houten.groei.nl.