• Kasteel Duurstede

    Ali van Vemde
  • Open Monumentendag bij Kasteel Duurstede 2016

    Ali van Vemde

Open Monumentendag: Kasteel Duurstede in de schijnwerper

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. De weken eraan voorafgaand besteedt 't Groentje hier uitgebreid aandacht aan. Maak alvast kennis met enkele van de opengestelde monumenten.

Ali van Vemde

Voor Open Monumentendag is dit jaar als thema gekozen: 'Boeren, burgers en buitenlui'. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

GESCHIEDENIS KASTEEL Een van de opengstelde monumenten is Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede. Kasteel Duurstede is waarschijnlijk rond 1260 gesticht door Zweder 1 Van Zuylen van Abcoude. De bouw heeft alles te maken met de politieke strijd in dit deel van het Sticht tussen de bisschop van Utrecht en de Hertog van Gelre. Het oudste deel van het kasteel is de vierkante woontoren (Donjon) van zware baksteen en dikke muren. In de 15e eeuw werd Duurstede de woning van de bisschoppen van Utrecht. Bisschop David van Bourgondië vergrootte het kasteel, met onder andere de ronde toren (Bourgondsche toren). Duurstede werd in 1672 verwoest door het Franse leger. Eind 19e eeuw volgde de eerste restauratie (P.J.H. Cuypers) met de aanleg van het park door J.D. Zocher jr.

THEATRALE WANDELING Vorig jaar kwamen honderden bezoekers naar Kasteel Duurstede en werden daar verrast door de theatrale wandeling. Dit krijgt op deze dag een vervolg. Tussen 11.00 en 17.00 wordt u mee terug genomen in de tijd naar het eind van de Middeleeuwen. Hier komt u de hoofdrolspelers van deze glorietijd tegen, maar ook minder bekende personen uit het thema 'Boeren, burgers en buitenlui." Evenals vorig jaar is ook nu de productie en regie in handen van Marleen en Aart Molendijk. Zij vertellen waarom u op zaterdag 9 september beslist een bezoek moet brengen aan Kasteel Duurstede. Lees het deze week in 't Groentje.