• Oma van Rijn voor de Zonnewijzer

    Familie Van Rijn
  • De huidige generatie, Ko en Miranda

    Ali van Vemde

Open Monumentendag: boerderij De Zonnewijzer in de schijnwerper

BUNNIK Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. De komende weken besteedt 't Groentje hier uitgebreid aandacht aan. Maak alvast kennis met enkele van de opengestelde monumenten.

Ali van Vemde

Voor Open Monumentendag is dit jaar als thema gekozen: 'Boeren, burgers en buitenlui'. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Een van de opengestelde monumenten is boerderij De Zonnewijzer, gelegen op het landgoed Rhijnauwen Amelisweerd. Op een fantastisch plekje, aan de Kromme Rijn, is de plek te vinden waar Ko en Miranda de boerderij runnen. Miranda vertelt: "Op deze plek is opa Van Rijn begonnen met het bedrijf. De boerderij is gebouwd aan het eind van de 18e eeuw, waarschijnlijk om een boerderij te vervangen die in 1770 werd gesloopt. Monumentenzorg heeft stenen gevonden van een muur die zo'n 400 jaar oud is." Het is een dwarshuisboerderij met een rieten kap en behoort bij het landgoed Oud-Amelisweerd. Er naast staat een zomerhuis, er is een rietgedekte kapberg en een schuur. In de twintigste eeuw zijn er een aantal verbouwingen geweest. De voorgevel kreeg openslaande deuren en de rechter zijgevel werd voorzien van nieuwe ramen. Aan de linkerkant van de boerderij werd een erker gebouwd. Het 18e eeuwse roedenschuifvenster van de opkamer aan de linkerkant is bewaard gebleven. Eronder is het raampje van de kelder te zien. Heel bijzonder is dat het bedrijfsgedeelte, aan de achterkant, sinds de bouwtijd geen ingrijpende veranderingen heeft ondergaan. Het achterhuis heeft nog het oorspronkelijke ankerbalkgebint.

RONDLEIDING Om 10.00 uur en 12.30 uur wordt een lezing gegeven over de boederijen in de Kromme Rijnstreek in het theater boven het café in het Koetshuis Oud Amelisweerd door Piet den Hertog van de Boerderijenstichting Utrecht. Aansluitend wordt er een rondleiding gegeven over het erf en de schuren van boerderij De Zonnewijzer. Miranda zal deze dag vertellen over de familie en over hoe het er in het verleden aan toe ging. 

Lees het hele verhaal in 't Groentje Houtens/Bunniks/Wijks Nieuws van 16 augustus.