• Boerderij De Heul in Schalkwijk zoals het was

    Familie Van Wijk
  • Boerderij De Heul nu

    Ali van Vemde

Open Monumentendag: Boerderij De Heul

SCHALKWIJK Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. De weken eraan voorafgaand besteedt 't Groentje hier uitgebreid aandacht aan. Maak alvast kennis met enkele van de opengestelde monumenten die deze dag te bezoeken zijn.

Ali van Vemde

Voor Open Monumentendag is dit jaar als thema gekozen: 'Boeren, burgers en buitenlui'. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Na boerderij De Zonnewijzer in Bunnik was er vorige week aandacht voor de activiteiten bij Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede. Deze keer een boerderij uit de gemeente Houten, die op deze dag te bezoeken is. Niet alleen de prachtig gerenoveerde boerderij, maar ook het daarbij behorende bakhuis met de voormalige varkensstal. Daarnaast zijn er er nog enkele leuke activiteiten.

Aan de Provincialeweg 56 in Schalkwijk is boerderij De Heul te vinden. John van Wijk runt de boerderij die al vier generaties lang in de familie is. Sinds zijn ouders zijn oveleden woont hij met Hendrik in de boerderij. Het runnen van het boerenbedrijf doet John. Samen vertellen ze over de boerderij en de renovatie. Zoals gebruikelijk is het bedrijf steeds overgegaan van vader op zoon. John is de vierde generatie, na de landbouwschool had hij samen met zijn vader een maatschap. Het gezin heeft ook nog twee dochters.

OPEN MONUMENTENDAG Boerderij De Heul verwelkomt belangstellenden graag op deze dag. Zij zullen het bedrijf, het erf en de stallen laten zien. Aan de hand van foto's kan men zien hoe het er voor en na de verbouwing uit heeft gezien. Historicus Frans Landzaat zal vertellen over de historie van Schalkwijk en over de boerderijen. Daarnaast is er een gezellige markt op het terrein met kraampjes met honing, biologische sapjes en wafels. Hier zijn onder andere de imkers Dessy en Dennis van der Waals te vinden. Schilderes Lenie Baars zal haar schilderijen tentoonstellen. Maar ook kan worden gekeken naar de demonstratie spinnen en de brocante. En er is muziek. Muziekvereniging Caecilia geeft een concert van 14.00 tot 15.00 uur. Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen bij deze prachtige boerderij.

Lees het hele verhaal over boerderij De Heul in 't Groentje.