• Toren van torenfort Honswijk

    John van Amerongen

Ontdek waterlinie met app

REGIO Een nieuwe routeapp biedt fietsers een ontdekkingstocht door het waterlinielandschap. De app wijst fietsers de weg van fort naar waterwerk naar vestingstad, dwars door het natuurrijke linielandschap. En dwars door onze geschiedenis. Waar het militaire erfgoed zichtbaar is in het landschap worden stukjes van het unieke verhaal van de waterlinie aangeboden.

De app bevat vier routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie: twee in Utrecht en twee in Gelderland. Deze routes zijn beschikbaar via de Fietsersbond app en een presentatiezuil in het Waterliniemuseum in fort Vechten. Gebruikers kunnen met de app ook een eigen route uitstippelen. Zoek in de appstore op uw mobiele telefoon onder 'Routeplanner Fietsersbond' om de app te downloaden.

HOOGTEPUNTEN Met behulp van de app kunnen fietsers ook ontdekken wat de forten te bieden hebben; in de gemeente Houten zijn veel forten nog in ontwikkeling. Ze gaan open voor publiek. Denk aan Fort Honswijk en Lunet aan de Snel. Fort Werk aan de Korte Uitweg is dagelijks te bezoeken. Het terrein van Werk aan de Waalse Wetering is ook toegankelijk. In Bunnik ligt Fort Rijnauwen en Fort Vechten met het Waterliniemuseum. Kijk voor meer informatie op www.forten.nl.

GEZAMENLIJK PROJECT De routeapp werd gelanceerd door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en het Gelderse Waterschap Rivierenland. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts heeft de app namens de provincie Utrecht op symbolische wijze in ontvangst genomen: "We willen natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen dit bijzondere erfgoed kunnen beleven en de routeapp van de waterschappen biedt daarvoor weer nieuwe mogelijkheden; een digitale schatkaart voor iedereen die van ontdekkingsreizen houdt."

De provincie Utrecht werkt aan het behoud, de bekendheid en beleefbaarheid van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland, is een Nationaal landschap en is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.