Ontdek de Verborgen Schatten van de waterlinies

HOUTEN Er is geen houden aan! In het weekend van 15 tot en met 17 april gaan de forten en ander waterlinie erfgoed, zoals vestingwerken en bunkers, weer open voor publiek. Met als thema 'Verborgen schatten van de waterlinies' organiseren meer dan 50 locaties activiteiten, waarbij het paaseieren zoeken natuurlijk niet zal ontbreken! Ook smakelijke paasbrunches, spannende speurtochten en avontuurlijke expedities, een fabuleuze fototentoonstelling 'Forten van Boven' en prachtige wandel- en fietstochten staan op de activiteitenlijst. Het (wereld)erfgoed doet van zich spreken met een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Bekijk het volledige programma op http://www.forten.nl

]VERDUBBELING 'OPEN' FORTEN] Het aantal forten dat de deuren opent voor publiek is de afgelopen drie jaar verdubbeld! Meer dan 50 locaties zijn actief bij de start van het fortenseizoen en ook op andere momenten in het jaar, zoals bij Mooi Linieland (17 en 18 juni) en het Fortenfestival in september. Ook bij u in de buurt is een fort dat u in het paasweekend kunt bezoeken tijdens de Start van het Fortenseizoen.

HET GOUDEN EI Brunchen op een fort is de nieuwe trend. Informeel authentiek en in een groene en natuurlijke omgeving. Op een kleine 20 forten kunt u met Pasen terecht voor brunch, high tea of diner. Op veel locaties zijn zoektochten naar gewone, gouden of digitale eieren inbegrepen.

SCHATTEN ZOEKEN, MAKEN EN BELEVEN Tinnen soldaatjes maken, kanonnen afschieten, puzzelexpedities, een eierrace of gewoon een ei beschilderen, Meemaaktheater, Spion in de Stelling, drumworkshops en nog veel meer. Voor de jonge bezoekers is er altijd iets te doen in de waterlinies.

KUNSTSCHATTEN EN FORTEN VAN BOVEN Op de forten bij Vijfhuizen, Maarssenveen en in het Hembrugmuseum kunt u terecht voor bijzondere tentoonstellingen. De reizende fototentoonstelling 'Forten van Boven' doet in deze periode Fort Nieuwersluis aan; 33 luchtfoto's op immense fotodoeken zijn op het terrein te bewonderen. De brochure bij de tentoonstelling en de speurtocht zijn gratis te verkrijgen in de 'Theetuin'.

SCHAT VAN WERELDERFGOED De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland en de Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 door de UNESCO erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zullen beide linies in 2019 als geheel bestempeld worden als UNESCO Werelderfgoed en pronken op de UNESCO Werelderfgoedlijst naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo'n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.

Kijk op www.startfortenseizoen.nl voor het volledige programma en de openingstijden. Ontdek Fort Ruigenhoek (Utrecht) en Fort Rijnauwen (Bunnik) met een gids van Staatsbosbeheer. Kinderen kunnen op Rijnauwen meedoen aan een speurtocht of een ontdekkingstocht beleven met Kapitein Dirk. Bezoek het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik of ga mee met een gids die op het fortterrein het verhaal vertelt vanuit de aanvaller/vijand. Op beide paasdagen kun je bij het nabijgelegen restaurant Vroeg terecht voor een brunch, high tea, diner en een potje fortengolf op het bunkerpad. Fort Honswijk (Houten) is Tweede Paasdag opengesteld voor publiek. Er is

een paasbrunch, er zijn rondleidingen en de Bokkenbunker is aanwezig met diverse bokjes. Op Werk aan de Korte Uitweg kunnen kinderen paaseieren zoeken. De vinder van het gouden ei wacht een verrassing. Stap in Culemborg op de Liniepont en vaar tussen Werk aan het Spoel (met restaurant Caatje aan de Lek en open galeriedag), Fort Everdingen (met biercafé Duits & Lauret) en Werk aan de Groeneweg (loopgravenstelsel met belevingsroute). Er zijn hier prachtige wandel- en fietsroutes, waaronder een recent geopende NS-wandeling.